Linkovi

Skupština Srbije o izboru poslanika za parlament SCG - 2003-02-12


U srpskom Parlamentu postoje tri predloga zakona sa oko 70 amandmana. Predlagaèi zakona su u ime vladajuæe koalicije Èedomir Jovanoviæ, Demokratska stranka Srbije i Socijalistièka partija Srbije. Opozicija i Demokratska stranka Srbije neæe podržati predlog zakona vladajuæe koalicije jer se, kako tvrde, njime narušava izborna volja graðana sa decembarskih izbora 2000. godine. Zato se Demokratska stranka Srbije u svom predlogu zalaže da se poslanici biraju na osnovu sastava srpskog Parlamenta u trenutku kda je on formiran u januaru 2001. godine. Šef poslanièkog kluba ove partije Dejan Mihajlov rekao je da zakon koji je predložio DOS predstavlja legalizaciju kraðe mandata u srpskom parlamentu. Poslanici DSS–a ovakav ppredlog zakona nikako ne mogu da podrže, ne mogu da podrže da neko prekraja izbornu volju graðana i mi æemo istrajati u odbrani volje graðana jer to je ono što nas je ovde dovelo i što æe odavde da nas odvede, istakao je Mihajlov u obraæanju poslanicima.

Šef poslanièke gupe vladajuæe koalicije DOS–Reforma Srbije Èedomir Jovanoviæ odbacio je primedbe da se predlogom koji je podneo, prekrajaju rezultati izbora za Skupštinu Srbije iz decembra 2000. godine, istièuæi da njegov predlog uvažava politièku realnost. Demokratska stranka Srbije ništa ne gubi ovim zakonom, ona bi isti broj poslanika imala i prema našem i prema njihovom predlogu zakona, s tim što je jasno da se izborna volja graðana ne krši, a uvažavanjem predloga DSS–a bio bi uèinjen ustupak strankama koje su popražene na izborima u deembru 2001. godine, istakao je Jovanoviæ.

A šef poslanikog kluba Socijalistièke partije Srbije Žarko Obradoviæ smatra da zakon koji predlaže vladajuæa koalicija nije dobar i ukazuje da trenutno više od 20 poslanika ima nejasan status u republièkoj Skupštini.

Prema utvrðenim rokovima zapisanih u Ustanoj povelji državne zajednice Srbija i Crna Gora, ovaj zakon treba da bude usvojen do petka.

XS
SM
MD
LG