Linkovi

Erhard Busek u poseti Beogradu - 2003-02-11


Nema sumnje, istakao je Busek, da su zemlje jugoistoène Evrope sledeæi kandidati za ulazak u Evropsku uniju, ali mora se definisati taèan plan kako to da se ostvari. Što se tièe nove državne zajednice Srbija i Crna Gora, Busek je istakao da još postoje neke nejasnoæe oko toga ko je zašta nadležan, ali da æe sve biti jasnije posle razgovora sa crnogorskim predsednikom Ðukanoviæem. Koliko æe proces stabilizacije i asocijacije biti brz zavisiæe od brzine kojom æe Srbija i Crna Gora formirati nove institucije,istakao je Busek i ocenio da Evropskoj uniji odgovara da taj proces bude što brži. Do junskog samita Evropske unije u Solunu neophodno je utvrditi korake za brže približavanje zemalja jugoistoène Evrope, kako bi smo se založili za jaèanje procesa stabilizacije i asocijacije, rekao je Busek izražavajuæi uverenje da bi taj posao mogao da se okonèa do 2006. godine.

Od što bržeg uspostavljanja novih institucija zavisiæe i dalja saradnja državne zajednice Srbija i Crna Gora sa Meðunarodnim monetarnim fondom. Posle pregovora sa misijom Fonda koji su kasno sinoæ završeni u Beogradu potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus izjavio je da je krajnji rok za reviziju budžeta Srbije i Crne Gore prva nedelja marta da bi Meðunarodni monetarni fond 15. marta mogao da donese odluku o isplati zajma od 130 miliona dolara. Do tada je potrebno da Skupština Srbije izvrši reviziju budžeta i da ukljuèi ona sredstva koja su neophodna za finansiranje zajednièke države i koja se transferišu iz srpskog budžeta, rekao je Labus.

A srpski ministar finansija Božidar Ðeliæ izjavio je da æe se rebalans budžeta Srbije za ovu godinu, odnosno novac za finansiranje nove državne zajednice naæi na dnevnom redu republièkog parlamenta u martu.

XS
SM
MD
LG