Linkovi

Kolin Pauel potvrdio stavljanje u stanje pripravnosti 24 amerièka strateška bombardera za region Pacifika - 2003-02-09


U emisiji “Susret sa štampom” televizijske mreže En-Bi-Si, državni sekretar Pauel je potvrdio da je Sekretarijat za odbranu stavio u stanje pripravnosti 24 bombardera za moguæe upuæivanje u region Pacifika. Iako nije hteo da otkrije detalje ove odluke, ona se široko smatra signalom Pjongjangu da ne napada Južnu Koreju - u sluèaju da Sjedinjene Države budu prinuðene da posvete veæi deo svojih vojnih snaga ratu protiv Iraka. Pauel je naglašeno odbio da nazove sadašnju zategnutost “krizom” i rekao da je diplomatija najbolji naèin da se Severna Koreja ubedi da prekine svoj program nuklearnog oružja. Državni sekretar je takoðe jasno ukazao da oèekuje da severnokorejski susedi, naroèito Kina, odmere ceo problem i upotrebe sopstveni uticaj na Pjongjang i pomognu da se stvar reši.

“Mi ovo ne smatramo kriznom situacijom, nego veoma ozbiljnim problemom. Ne želimo da vidimo nuklearizovanje Korejskog poluostrva, a to ne žele ni Kina, niti Japan, ni Rusija, ni bilo ko od ostalih suseda. Zbog toga verujemo da je važno da razrešavamo ovaj severnokorejski problem multilateralno. Kina govori da ne želi nuklearizaciju Korejskog poluostrva. Onda bi Kina, èini mi se, trebalo da upotrebi svoj uticaj da se to i ostvari”, smatra Pauel.

Meðutim, bivši državni sekretar Medlin Olbrajt, u istoj emisiji televizije En-Bi-Si, reagovala je na izveštaje da bi Severna Koreja do maja ili juna mogla da prozivede 6 do 8 nuklearnih bombi. Kao jedini amerièki državni sekretar koji je zvanièno posetio Severnu Koreju, Medlin Olbrajt je rekla da je administracija predsednika Buša pogrešila kada je 2001. prekinula bilateralne razgovore sa Pjongjangom o nuklearnim raketama. Ona je ustvrdila da administracija možda snosi delimiènu odgovornost za nedavno saopštenje Severne Koreje da ponovo pokreæe svoj program nuklearnog oružja.

“Rekla bih da bolji put za rešavanje ove situacije predstavljaju direktni razgovori sa njima, možda pod plaštom nekakvih multilateralnih razgovora, ali je jasno da to moramo da rešimo. I tu imam problem sa Bušovom administracijom: ona je u stvari straæila dve godine, jer nije htela da uzme u ruke karte koje smo joj ostavili na stolu” , navodi Olbrajt.

Zamenik državnog sekretara Rièard Armitidž je poèetkom ove nedelje rekao da je administracija predsednika Buša voljna da razgovara sa Severnomk Korejom, ukoliko u razgovorima uèestvuju i druge zainteresovane strane

XS
SM
MD
LG