Linkovi

Pjongjang upozorava da bi kriza mogla da preraste u nulearni rat - 2003-02-09


Preko zvaniènog lista “Rodong Sinmun” je saopšteno da æe Severna Koreja štititi svoje interese. Taj komentar se pojavio u današnjem izdanju lista, tri dana pre nego što treba da se sastane Upravni odbor Meðunrodne agencije za atomsku energiju. U listu se navodi da SAD koriste Meðunarodnu agenciju za poveæavanje pritiska na Pjongjang. Severna Koreja traži direktne razgovore sa SAD.

Oèekuje se da èlanovi Upravnog odbora Meðunarodne agencije za atomsku energiju podnesu izveštaj Savetu bezbednosti, koji bi onda mogao da uvede Severnoj Koreji sankcije zbog kršenja Sporazuma o zabrani širenja nukleranog oružja.

Pjonjang je veæ saopštio da æe uvoðenje sankcija smatrati objavnom rata. U najnovijim novinskim komentarima, staljinistièka država optužuje SAD da se pripremaju da je napadnu. Severnokorejska Centralna novinska agencija je danas saopštila da amerièka odluka da poveæa vojno prisustvo u Pacifièkom regionu pokazuje da Sjedinjene Države planiraju da upotrebe silu protiv Severne Koreje. Ponavljajuæi prethodne komentare, agencija ukazuje da bi to moglo da preraste u nuklearni rat.

Amerièki predsednik Džordž Buš je prekjuèe izjavio da želi da razreši spor oko severnokorejskog nukelarnog programa diplomatskim putem, ali je dodao da ne bi mogao da iskljuèi druge opcije. Podseæanja radi, zategnutost oko Korejskog poluostrva se poveæava od oktobra, kada su SAD saopštile da je Severna Koreja priznala da razvija program nuklearnog oružja. Severna Koreja je u decembru isterala inspektore Meðunarodne agencije za atomsku energiju, povukla se iz Sporazuma o zabrani širenja nuklearnog oružja i obnovila rad nuklearne elektrane, koja je bila zatvorena od 1994. Severna Koreja je objasnila da mora da obnovi rad tog pogona - da bi obezbedila preko potrebnu elektriènu energiju.

XS
SM
MD
LG