Linkovi

Papa pozvao na molitvu širom sveta da se izbegne rat u Iraku - 2003-02-09


Papa Jovan Pavle II je krajnje zabrinut zbog moguæeg rata protiv Iraka pod vodjstvom Sjedinjenih Država. Papa je svestan da je vreme na izmaku i da je strpljenje medjunarodne zajednice dostiglo krajnju granicu. On je, medjutim, predoèio da bi takav rat predstavljao poraz èoveèanstva. Poglavar rimokatolièke crkve je tokom prošlih nekoliko dana više puta izrazio protivljenje ratu u Iraku. U svom nastojanju da spreèi rat, odluèio je da pošalje jednog od svojih vodeæih kardinala na razgovore sa iraèkim zvaniènicima u Bagdadu.

Papski predstavnik Hoakim Navaro Vals je saopštio danas da æe francuski kardinal Rože Etèegaraj otputovati u ponedeljak iz Vatikana u Bagdad gde æe pokušati da uveri iraèkog predsednika Sadama Huseina da je potrebno da saradjuje sa medjunarodnom zajednicom. Kardinal Etèegaraj je izvršavao delikatne misije u papino ime u prošlosti. Vals je naveo da je cilj misije da se svima pokaže da se Sveti otac zalaže za mir i pomoæ iraèkoj vladi da sagleda potrebu efikasne medjunarodne saradnje zasnovane na pravdi i medjunarodnom pravu da bi se se osiguralo vrhovno dobro mira. Tokom dana, Papa Jovan Pavle II se obratio vernicima na Trgu Svetog Petra i pozvao na molitvu širom sveta da se izbegne rat. Prema njegovim reèima, u ovom trenutku zabrinutosti u svetu, izgleda da bi jedino Bog mogao da spreèi izbijanje sukoba.

Papa æe se sastati sa zamenikom iraèkog premijera Tarikom Azizom iduæeg petka u Vatikanu, istog dana kada æe vojni inspektori Ujedinjenih nacija podneti svoj izveštaj Savetu bezbednosti . Oæekuje se takodje da æe se papa sastati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Kofijem Ananom 18. ovog meseca.

XS
SM
MD
LG