Linkovi

Ruska vlada bi mogla da podrži francusko - nemaèki plan o proširenju inspekcija UN u Iraku - 2003-02-09


Belgijski ministar inostranih poslova Luj Mišel je saopštio da æe njegova zemlja ponovo blokirati vojne planere NATO-a koji pripremaju nacrt mera za zaštitu Turske posle moguæeg napada na Irak. U intervjuu na jednoj belgijskoj televiziji, Mišel je izjavio da oèekuje da æe veto podržati Francuska i Nemaèka.

Tri saveznice iz NATO-a veæ tri nedelje blokiraju donošenje zaštitinih mera, uz obrazloženje da bi vojni planovi za odbranu Turske mogli da podriju diplomatske napore za izbegavanje konflikta u Iraku. Amerièki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, nazvao je takav stav neoprostivim.

Pokušavajuæi da razreši tronedeljni zastoj unutar NATO-a u pogledu planiranja odbrane Turske, generalni sekretar organizacije Džordž Robertson, prošle nedelje je iskoristio takozvanu tihu proceduru. Na osnovu te procedure, svaka od 19 èlanica Zapadne alijanse do sutra treba da se usprotivi turskom zahtevu za pomoæ. Objavljujuæi belgijsku nameru da blokira turski zahtev, Mišel je ustvrdio da je takav potez preran i da je inspektorima Ujedinjenih nacija za oružje potrebno više vremena i sredstava da obave svoj posao.

Belgija je objavila svoju nameru u trenutku u kojem je nemaèki ministar odbrane Peter Štruk potvrdio navode nemaèkog magazina “Der špigl”, da æe njegova zemlja i Francuska u petak podneti zajednièki plan Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija za razoružavanje Iraka, bez pribegavanja ratu. U istom magazinu se navodi da plan obuhvata upuæivanje mirovnih trupa Ujedinjenih nacija, utrostruèavanje broja inspektora za oružje i uvoðenje zabrane letenja nad celim Irakom. Nemaèki ministar odbrane je u današnjem intervjuu na jednoj nemaèkoj televiziji jedino hteo da kaže da bi, prema tom planu, trupe Ujedinjenih nacija pružale podršku inspektorima za oružje. Štruk je takoðe rekao da bi Nemaèka, koja je uporno tvrdila da neæe uzeti uèešæe u bilo kakvom ratu sa Irakom, mogla da uèestvuje u predloženim mirovnim snagama Svetske organizacije.

Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov, koji prisustvuje konferenciji o meðunarodnoj bezbednosti u Minhenu, izjavio je da bi Ruska vlada mogla da podrži francusko-nemaèki plan. “Der špigl” je izvestio da su Francuska i Nemaèka razgovarale o planu sa Rusijom i Kinom, ali ne i sa SAD. Nemaèki ministar Štruk, koji se juèe na konferenciji u Minhenu sastao i sa Ramsfeldom, saopštio je amerièkom sekretaru za odbranu da još nije spreman da sa njim razgovara o tom planu. Takva neodluènost æe verovatno izazvati još veæe nezadovoljstvo Vašingtona, koji je veæ ljut na Francusku i Nemaèku zbog toga što oklevaju da podrže pretnje SAD vojnom akcijom protiv Iraka, ukoliko ne uništi - kako Vašington tvrdi - svoj arsenal oružja za masovno uništavanje.

XS
SM
MD
LG