Linkovi

Turska i iraèka kriza - 2003-02-07


Posle dva dana pregovora sa turskim zvaniènicima, Hošjar Zebari, (Hoshyar Zebari), viši zvaniènik Demokratske partije Kurdistana, izjavio je za GA, da lideri iraèkih Kurda ne gledaju sa odobravanjem na turske planove da razmeste hiljade vojnika na severu Iraka koji kontrolišu Kurdi. Zebari je izjavio da æe se pregovori nastaviti na, kako se izrazio, tehnièkom nivou, ali je odbio da pojasni o èemu se radi.

Turski premijer Abdula Gul (Abdullah Gul) je poèetkom nedelje potvrdio da u sluèaju rata, Turska planira da pošalje na hiljade vojnika u severni Irak i da je cilj razmeštanja trupa da se zaustavi potencijalna bujica miliona kurdskih izbeglica. Pored toga, Gul je dodao da bi turske snage spreèile uspostavljanje kurdske države u Iraku. Iraèki Kurdi tvrde da nemaju pretenzije za nezavisnošæu i da im nije potrebna pomoæ stranih trupa ni u kakvoj humanitarnoj krizi. Zebari je rekao da bi intervencija turskih trupa mogla da navede susedni Iran da pošalje sopstvene trupe u region, što bi doprinelo eksplozivnosti situacije.

Oèekuje se da æe Turska imati kljuènu ulogu u ratu protiv Iraka na strani SAD. Medjutim, planovi Turske još uvek nisu èvrsti, a javnost te zemlje je izrazito anti-ratno nastrojena. Turski parlament se u èetvrtak saglasio da dozvoli amerièkim vojnim tehnièarima da renoviraju turske objekte koji bi mogli da budu korišæeni u sluèaju rata. Analitièari smatraju da to nagoveštava da æe se Parlament takodje složiti oko razmeštanja hiljada amerièkih borbenih snaga u Turskoj - u sklopu priprema za invaziju na Irak. Glasanje se oèekuje za oko 10 dana. Turski i amerièki zvaniènici kažu da je turska vlada prihvatila da odobri taj plan, kada se administracija predsednika Buša složila da Turska pošalje trupe u severni Irak, ali iza glavnine snaga koju bi èinili amerièki vojnici. Rat protiv Iraka je i dalje nepopularan medju velikom veæinom Turaka. Upravo zbog toga, zasedanje turskog parlamenta u èetvrtak bilo je zatvoreno za javnost, a glasanje je bilo tajno. Naslovne strane vodeæih listova u Turskoj danas su prepune kritika vladajuæe Partije pravde i razvoja. Na naslovnoj strani prestižnog liberalnog dnevnika Radikal (Radikal) kaže se da je Parlament napustio sopstveni narod.

XS
SM
MD
LG