Linkovi

Buš traži drugu rezoluciju Saveta bezbednosti - 2003-02-07


Predsednik Buš je predoèio da je “igra završena“, da je vreme da Savet bezbednosti preduzme akciju protiv Sadama Huseina zbog toga što krši rezolucije Ujedinjenih nacija kojima se zahteva da se razoruža.

”Sadamu Huseinu je data poslednja šansa. On odbacuje tu šansu. Iraèki diktator pravi izbor. Sada zemlje Saveta bezbednosti moraju napraviti svoj izbor.“

Predsednik Buš ukazuje da je ovo trenutak istine za Ujedinjene nacije koje -po njegovim reæima- moraju obnoviti svoju svrhu kao izvor stabilnosti i pokazati da su spremne da se suoèe sa buduæim izazovima svom autoritetu.

“Savet bezbednosti æe sada pokazati da li njegove reèi imaju ikakav znaèaj. Nakon što je postavio zahteve, Savet bezbednost ne sme ustuknuti kada tim zahtevima prkosi i kada im se podruguje jedan diktator.“

Predsednik Buš apeluje za drugu rezoluciju sa ponovljenim zahtevima Ujedinjenihg nacija, ali upozorava da æe rezolucija imati malo znaèaja bez volje da se dejstvuje.

”Sjedinjene Države æe pozdraviti i podržati novu rezoluciju kojom se jasno daje do znanja da Savet bezbednosti stoji iza svojih prethodnih zahteva. Ipak, rezolucije ne znaèe ništa bez rešenosti. Sjedinjene Države su rešene da sa svojom sve širom koalicijom zemalja preduzmu svaku potrebnu akciju da bi se one odbranile i da bi razoružale iraèki režim.“

Pošto je preko stotinu hiljada amerièkih vojnika veæ stiglo u region Persijskog zaliva, dok je još jedan broj vojnika na putu, predsednik Buš istièe da je spreman da upotrebi silu protiv Iraka, ukoliko Ujedinjene nacije ne budu delovale.

”Sadam Husein ima motiv, sredstva, bezobzirnost i mržnju da ugrozi amerièki narod. Sadam Husein æe biti zaustavljen.“

Prema predsednikovim reèima, Amerikanci znaju šta su teroristi uradili sa èetiri aviona u napadima 11. septembra 2001. godine u Njujorku i Vašingtonu i neæe èekati da vide šta bi teroristi mogli da urade sa hemijskim, biološkim i nuklearnim oružjem. Ranije, zvaniènici Bele kuæe su izjavili da bi druga rezolucija Ujedijenih nacija bila “poželjna, ali ne i neophodna“ pre amerièke vojne akcije. Predsednik Buš je juèe ponovo pokušao da dobije širu podršku drugoj rezoluciji istakavši da Sadam Husein predstavlja opasnost za ceo svet jer pomaže teroristima koji su planirali napade u Francuskoj, Španiji, Italiji, Nemaèkoj, Rusiji i Gruziji. Predsednik Buš je predoèio da nema sumnje da æe se Sadam Husein sada angažovati u “još jednoj rundi praznih ustupaka i providnih lažnih poricanja “ u “poslednjem minutu igre obmanjivanja.“ Predsednik je govorio o tome posle sastanka sa državnim sekretarom Kolinom Pauelom koji je prekjuèe izneo argumente protiv Iraka u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Iraèka vlada tvrdi da nema oružje masovnog uništenja i odbacuje Pauelove argumente kao netraène tvrdnje, zasnovane na neimenovanim izvorima.

XS
SM
MD
LG