Linkovi

Glavni inspektori razgovarali sa britanskim premijerom - 2003-02-06


El-Baradei i Bliks su održali jednosatni sastanak sa premijerom Blerom pred preksutrašnji odlazak u Bagdad na, po svemu sudeci, odluèan obracun sa iraèkom vladom o buduænosti vojnih inspekcija u Iraku. Šef Medjunarodne agencije za atomsku energiju El-Baradei je predoèio posle razgovora sa premijerom Blerom da je Savet bezbednosti pri kraju strpljenja zbog odbijanja iraèke vlade da se povinuje rezolucijama Ujedinjenih naija o razoruzavanju.

“Iracka vlada ne saradjuje u potpunosti. Potrebno je da pokaže drastiènu promenu u kontekstu saradnje. Poruka Saveta bezbednosti je takodje kritièna u ovo vreme. Stoga je nasa misija ovog vikenda u u Bagdadu kriticna i nadamo se da cemo obezbediti stopostotnu saradnju Iraka.“

El-Baradei je ukazao da su on i Bliks vodili korisne razgovore sa britanskim premijerom Blerom i britanskim sekretarom za odbranu Dzekom Stroom. El-Baradei je takodje istakao da je miroljubivo rešenje spora o iraèkom naoruzanju i dalje njegov cilj. Hans Bliks je naveo da æe podneti niz zahteva iraèkoj vladi, ukljuèujuci izvidjaèke letove Ujedinjenih nacija i privatne intervjue sa irackim naucnicima.

”Nadamo se da ce u minut do dvanaest iracka vlada odgovoriti pozitivno. Jer, ako ne postupi tako, nasi izvestaji 14. ovog meseca Savetu bezbednosti neæe biti onakvi kakve zelimo. Obojica tragamo za razoruzavanjem, osiguranim razoruzavanjem Iraka putem inspekcija. To je metod koji zastupamo i koji želimo da primenimo.“

Bliksov predstavnik je naveo da je premijer Bler zatrazio od Bliksa i El-Baradeja da iznesu svoje misljenje o stavu iraèke vlade prema vojnim inspekcijama i da im je ponudio svaku moguæu britansku pomoæ da bi obavili svoj posao.

XS
SM
MD
LG