Linkovi

Buš govorio na molitvenom doruèku u Vašingtonu - 2003-02-06


Predsednik Buš je rekao da se moli za snagu i uputstvo u kom pravcu treba krenuti, dok zemlja prolazi kroz - kako je on to nazvao - ”odluèujuæi period“ izazova, kod kuæe i u inostranstvu:

”Ovo je trenutak kada je zemlja na ispitu. U ovom èasu, naše trupe se okupljaju na Bliskom istoku. Postoje represivni režimi koji nastoje da steknu užasna oružja. Suoèeni smo sa neprestanom pretnjom terora. Jedna stvar je sigurna: nismo tražili ove izazove, ali æemo im se suprotstaviti.“

Predsednik Buš je rekao da zemlja žali zbog gubitka ”sedam hrabrih duša,“ poginulih u subotu, kada se šatl Kolumbija raspao, kratko vreme pre sletanja. On je pozvao prisutne na molitvenom doruèku da nastave da se mole da porodice poginulih astronauta. Amerièki predsednik je takodje rekao da Amerikanci, posle teroristièkih napada na Njujork i Vašington, 11. septembra 2001., nisu prikazali gnev ili slepi bes. Umesto toga, rekao je on, oni su prikazali hrabrost i odluènost u suoèavanju sa opasnošæu. Buš je rekao da æe nacija trijumfovati nad teškoæama zahvaljujuæi karakteru svojih ljudi, Božjoj volji i želji naroda širom sveta da žive slobodni od ugnjetavanja:

”Mi nismo vlasnici ideala slobode i ljudskog dostojanstva, ponekad ni sami nismo davali dobar primer za to. Ali mi se zalažemo za te ideale i braniæemo ih.“

Ovogodišnjem molitvenom doruèku prisustvovalo je više od polovine èlanova Kongresa, kao i visoke vojne liènosti, šefovi stranih država i verski poglavari. Njima su se pridružili èlanovi predsednikovog tima, ukljuèujuæi savetnicu za nacionalnu bezbednost Kondolizu Rajs i direktora Centralne obaveštajne agencije Džordža Teneta.

XS
SM
MD
LG