Linkovi

Reagovanje iraèkih funkcionera na govor Kolina Pauela - 2003-02-05


Šef iraèkog odbora za odnose sa arapskim zmaljama i inostranstvom, Salem al-Kubaisi, izjavio je da je govor amerièkog državnog sekretara bio pun , kako je rekao, “laži i izmisšljotina, koje nemaju èinjeniènu osnovu”. Jedan visoki poslanik u iraèkom parlamentu izjavio je da je namera Pauelovog govora da se stvori izgovor za vojnu akciju protiv Iraka. Politièki komentator na iraèkoj satelitskoj televiziji nazvao je izveštaj u Savetu bezbednosti “farsom” i rekao da govor predstavlja “ nezgrapan pokušaj da se ponove laži” i “ stvori izgovor za rat.” Irak postojano tvrdi da ne poseduje oružje masovnog uništenja. Državni sekretar, Pauel, je rekao u svom govoru u Savetu bezbednosti da je Irak angažovan u dugogodišnjoj politici “izbegavanja i varanja”, u saradnji sa vojnim inspektorima svetske organizacije. Drugde u arapskom svetu reagovanja na govor amerièkog državnog sekretara Pauela su bila uzdržane prirode. Politièki analitièar, Sami Barudi, izjavio je da izgleda da je Pauel rekao istinu u svom govoru pred Savetom bezbednosti. Medjutim, šef fakulteta politièkih nauka na Libansko- amerièkom univerzitetu u Bejrutu rekao je da taj govor neæe promenti javno mnjenje širom regiona.

“ Pauel je svakako bio sasvim pripremljen i sabran. On uopšte nije zvuèao kao da izmišlja stvari, veæ je delovao sasvim verodostojno. Medjutim, istovremeno percepcije o SAD su veæ èvrsto formirane u ovom regionu i ne verujem da æe se tim govorom bilo šta izmeniti. ”

Ni jedna arapska zemlja nije javno podržala moguæi amerièki napad na Irak. Ministar inostranih poslova Saudijske Arabije, princ Saud, izjavio je da je njegova zemlja podnela rezoluciju u Savetu bezbednosti sa ciljem okonèanja krize na miran naèin. Ministar je rekao da æe zatražiti da Savet bezbednosti da Arapima poslednju šansu da se spreèi rat sa Irakom. U Egiptu, bliskoistoèna novinska agencija je javila da je predsednik Buš razgovarao telefonom sa predsednikom Hosnijem Mubarakom o situaciji u regionu. Novinska agencija je javila da je Mubarak apelovao na predsednika da postigne “miroljubivo rešenje” u vezi sa Irakom.

XS
SM
MD
LG