Linkovi

Kolin Pauel izneo podatke administracije o iraèkom zabranjenom oružju - 2003-02-05


Pauel je upotrebio seriju satelitskih fotografija i audio snimaka prisluškivanih telefonskih razgovora, da bi potkrepio zalaganje Sjedinjenih Država za razoružavanje Iraka, ukoliko je neophodno i silom. Državni sekretar je više puta ponovio da se Irak služi lukavstvom i zavarava inspektore Ujedinjenih nacija za naoružanje i seli po zemlji pokretne laboratorije za proizvodnju i istraživanje hemijskih i bioloških oružja. Pauel je najpre prikazao vazdušne snimke na kojima se - kako je rekao - vide lokaliteti sa biološkim oružjem, a potom pokazao kasnije snimke tih lokaliteta koji su u meðuvremenu rašèišæeni i pripremljeni za inspekciju. Državni sekretar je potom prezentovao audio snimak razgovora iraèkih vojnih zvaniènika koji - kako je objasnio - diskutuju o “modifikovanim vozilima” i skrivanju oružja. Pauel je ukazao da su inspektori Ujedinjenih nacija pod neprekidnom prismotrom - kako je doslovno rekao - “armije” iraèkih obaveštajaca, koji sudeluju u smišljenoj vladinoj kampanji podrivanja inspektorskog rada. Pauel je istakao da Ujedinjene nacije rizikuju da izgube svaki znaèaj - ukoliko se Iraku dozvoli da nastavi da prkosi rezolucijama Saveta bezbednosti.

“Pitanje koje je pred nama nije koliko smo vremena spremni da damo inspektorima da se nerviraju zbog iraèke opstrukcije, nego koliko æemo još dugo pristajati na iraèku neposlušnost pre nego što kao Savet bezbednosti, pre nego što kao Ujedinjene nacije, kažemo dosta. Dosta.”

Pauel je èlanovima Saveta bezbednosti saopštio da Irak ima dve od tri neophodne komponente za pravljenje nuklearne bombe - struènjake i projekat. Sadam Husein je rešen - rekao je državni sekretar - da obezbedi i treæu komponentu - obogaæeni uranijum. Pauel je prvi put javno obelodanio vašingtonske dokaze da je Irak povezan sa teroristièkom mrežom “Al kaidom”. On je ukazao da Bagdad pruža utoèište “smrtonosnoj teroristièkoj mreži” koju predvodi Abu Musab Zarkavi, saradnik Osame bin Ladena, dodavši da pripadnici te organizacije veæ osam meseci slobodno dejstvuju u Bagdadu. Pauel je, zakljuèujuæi današnje izlaganje, upozorio da Ujedinjene nacije ne mogu da budu sigurne da Sadam Husein neæe da upotrebi oružja koja razvija.

“Sjedinjene Države neæe i ne mogu da prebace taj rizik na amerièki narod. Ostaviti Sadama Huseina sa oružjima za masovno uništavanje još nekoliko meseci ili godina nije opcija, bar ne u svetu posle 11/9.”

Kolin Pauel je opomenuo èlanove Saveta bezbednosti da ne ustuknu pred izazovom koji je pred njima i ne izbegavaju svoju dužnost.

XS
SM
MD
LG