Linkovi

Istraga o nesreæi šatla Kolumbija - 2003-02-04


NASA zna da je nešto prouzrokovalo neoèekivani otpor vazduha na šatlu Kolumbija dok je ulazio u Zemljinu atmosferu. Deo konstrukcije u blizini levog krila dramatièno se zagrejao i svemirska letelica se nagnula na levo. Takodje se zna da je komad stvrdnute izolacione pene pogodio levo krilo šatla samo nekoliko sekundi posle poletanja 16. januara. Tada je procenjeno da taj dogadjaj nije bitan. Sada medjutim, to je prvi trag u istrazi. Tek treba da se utvrti da li je taj incident pokrenuo lanac dogadjaja koji su doveli do raspada šatla:

”To je jedna od indicija koje istražujemo. Mnogima se èini da je to bio uzrok nesreæe,“ kaže pomoænik administratora Nase, Bil Redi, ali i upozorava da je istraga tekpoèela i da još treba pregledati mnogo podataka.

”Za sada, to je glavni kandidat za uzrok nesreæe. Treba da obradimo sve dokaze i metodièno odbacimo sve ostale varijante da bi došli do zakljuèka,“ zakljuèio je Redi.

U medjuvremenu, vlasti od Teksasa do Luizijane nastavljaju sa turobnom misijom pronalaženja ostataka šatla i sedmoèlane posade poginule u nesreæi.

XS
SM
MD
LG