Linkovi

Kongres odao poštu poginulim astronautima - 2003-02-03


Vodja republikanaca u Senatu Bil Frist, sentor iz države Tenesi, o astronautima Kolubije kaže:

”Svaki èlan posade Kolumbije bio je pionir. Oni bi sigurno želeli da žrtvu koju su podneli obeležimo reèima poseveæenim njihovom životu i reèima utehe njihovim porodicama. Ali, siguran sam da bi oni isto tako želeli da utvrdimo razlog nesreæe, da rešimo taj problem i da nasatvimo sa radom u duhu daljih istraživanja.“

Vodja demokrata Tom Dešl, senator iz države Južna Dakota, izrazio je slièno gledište:

”Dok se mirimo da ovim gubitkom, velièamo njihove živote i njihova ostvarenja, velièamo ih jer su dali sve što su mogli za svoju zemlju. U ovom èasu jedina prava reè je - heroji, svi su upravo to bili.“

Senat je odložio rad do srede kako bi senatori mogli da prisustvuju sutrašnjoj komemoraciji u svemirskom centru Džonson, u državi Teksas.

U medjuvremenu, zakonodavci preispituju zahtev sadržan u budžetskom predlogu predsednika Buša za 2004.tu godinu kojim je predvodjeno da se NASI - koja je u protekloj deceniji pretrpela smanjenje svog budžeta - odobre dodatna sredstva. Nesreæa šatla Kolumbija podstakla je u javnosti pozive da se poveæaju njena sredstva i usavrši program šatla. Bušovim budžetskim predlogom je predvidjeno da se sredstva NASE poveæaju za 3 odsto na skoro 15 i po milijardi dolara.

U medjuvremenu, republikanski senator Kej Bejli Haèinson, iz države Teksas, izjavila je juèe TV mreži Foks da bi Kongres trebalo da održi pretres o programu šatla, ali da ovo nije trenutak za smanjenje budžeta NASE.

XS
SM
MD
LG