Linkovi

Sutra glasanje o povelji u saveznoj skupštini - 2003-02-03


Usvajanjem i proglašavanjem Ustavne povelje i zakona o njenom sprovoðenju u Saveznoj skupštini faktièki prestaje da postoji treæa Jugoslavija i poèinje da traje državna zajednica koja se zove Srbija i Crna Gora. Predsednik Veæa graðana Savezne skupštine Dragoljub Miæunoviæ izrazio je nadu da æe na sednici skupštinskih veæa biti usvojena Povelja i prateæi zakon i objasnio dalji redosled poteza. Prema tom planu, deset dana posle usvajanja Povelje, u republièkim skupštinama biæe izabrani poslanici za novi savzni parlament koji æe zatim biti formiran u narednih pet dana. Na prvoj sednici parlamenta biæe izabrani predsednik i potpredsednik skupštine, a predsednik državne zajednice Srbija i Crna Gora koji je ujedno i premijer biæe izabran na drugoj sednici parlamenta i imaæe rok od pet dana da sastavi svoju Vladu, odnosno Savet ministara. Buduænost te zajednice zavisiæe od politièke volje, rekao je Miæunoviæ. Za mene je veoma važno da svi politièki akteri iskreno uðu u ovaj projekat zajednièke države, da ne varaju narodna nadanja i meðunarodnu zajednicu, upozorio je Miæunoviæ.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Draga Joèiæ najavio je da poslanici te partije neæe u saveznom Palamentu glasati za Zakon o sprovoðenju Ustavne povelje. Ne znam šta bi znaèilo da se u jednom parlamentu glasa jedno a u drugom drugo, zapitao se Joèiæ i ocenio da æe Zakon moæi komotnom veæinom da se usvoji u Saveznom parlamentu i bez glasova Demokratske stranke Srbije.

A povodom najava da je protiv njega podignuta optužnica Tužilaštva Haškog tribunala za ratne zloèine predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da je rezervisao avionsku kartu za Hag za 24. februar, da æe tamo otiæi dobrovoljno i da neæe pristati da u tome na bilo koji naèin uèestvuje Vlada Srbije.

XS
SM
MD
LG