Linkovi

Sudbina posade orbitalne stanice Alfa - 2003-02-03


Meðunarodna svemirska stanica raspolaže velikim zalihama hrane, vode i drugih potrepština tako da -- ako to bude neophodno -- posada može da ostane u orbiti i nekoliko meseci duže nego što je planiranom, kaže Bob Kabana, direktor letaèkih operacija u svemirskom centru u Hjustonu, u državi Teksas.

“Ulažemo svaki napor da posada, koja se nalazi u orbiti, ima sve što joj je potrebno za život na svemirskoj stanici. U ovom trenutku, nema nikakvog razloga za zabrinutost u vezi sa bilo kojom od zaliha na stanici.”

Gospodn Kabana napominje da je na troèlanu posadu, koja se u orbiti nalazi od novembra, uticala nesreæa koja se dogodila Kolumbiji, i dodaje da NASA detaljno obaveštava posadu o toku istrage.

“Oseæaju se pomalo izolovano. Detaljno ih obaveštavamo, pošto oni žele da da uèestvuju u tom procesu, a to im je dodatno otežano pošto se nalaze u svemiru.”

Gubitak orbitera Kolumbija ne bi trebao da izazove posledice po svakodnevne operacije na svemirskoj stanici. Meðutim, to bi moglo da se promeni ako letovi šatla budu obustavljeni na duži rok. U ovom trenutku menadžer programa šatla, Ron Ditmor, ne vidi razloge da se troèlana posada stanice prevremeno vrati kuæi, niti da napusti svemirsku stanicu.

“Ima dovoljno zaliha. U vezi smo, obavljamo planirane operacije i funkcionišemo kako je i planirano. Naša istraga u vezi sa nesreæom Kolumbije tek je u poèetnoj fazi, pa je prerano da se razmišlja o njihovom povratku.”

Rusija je u nedelju lansirala letilicu bez ljudske posade, koja donosi nove zalihe posadi svemirske stanice.

XS
SM
MD
LG