Linkovi

Predlog amerièkog budžeta za iduæu godinu - 2003-02-03


Oèekuje se da æe se budžetski deficit skoro utrostuèiti na rekordnih 307 milijardi dolara. No, kao postotak ekonomske proizvodnje, predvidjeni deficit æe iznositi oko 3 odsto bruto nacionalnog proizvoda, dok je 1983. godine iznosio rekordnih 6 odsto. Vladino finansijsko stanje se naglo pogoršalo tokom prošlih nekoliko godina jer su vladini prihodi bili smanjeni zbog recesije i poreskih olakšica odobrenih pre dve godine. Sve do ove godine, èetiri godine zaredom, belezzen je budžetski suficit. No, sada se predvidja budžetski deficit tokom sledeæe èetiri godine. Vlada predvidja izdatke od 2 biliona i 200 milijardi dolara iduæe fiskalne godine . Medju najveæim su izdaci za odbranu, u iznosu od 380 milijardi dolara, 4 odsto više nego ove godine. Predvidjen je takodje veliki porast novih izdataka za unutrašnju bezbednost. Oèekuje se da æe budžet Amerièke svemirske agencije biti poveæan za 470 miliona dolara, što predstavlja porast od 3 odsto. Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je ukazao da bi ta svota mogla biti promenjena zbog gubitka svemirskog šatla “Kolambije.”

”Kao i obièno, budžetski predlog je podnet Kongresu. Radiæemo na njegovom usvajanju sa èlanovima Kongresa . Medjutim, predsednik Buš smatra da je novcana svota navedena u budžetskom predlogu potrebna. Taj proces, koji æe se odvijati posle nesreæe , zdrav je proces, fleksiiblan je i dozvoljava dodatni utrošak , ukoliko bude opravdan. “

Konaèan budžet, usvojen u Kongresu, èesto nema mnogo sliènosti sa budžetsakiim predlogom predsednika. Predlog budžeta za tekuæu 2003. fiskalnu godinu još nije odobren u Kongresu. Oèekuje se da æe bruto nacionalni proizvod znatno porasti i doseæi 3 zarez 6 odsto do kraja ove godine. Privredni rast je iznosio samo 2 zarez 4 odsto prošle godine. U budžet je takodje ukljuèen plan predsednika Buša da se znatno poveæaju izdaci za borbu protiv ejdsa i smanji oporezivanje za još 670 milijardi dolara tokom sledeæih deset godina. Cena moguæeg rata sa Irakom nije ukljuèena u budžet.

XS
SM
MD
LG