Linkovi

Poseta zapadnih ambasadora Crnoj Gori - 2003-01-31


Ambasadori su èestitali crnogorskim politièarima koji su doprinijeli usvajanju ustavne povelje i izrazili nadu da æe oni politièari koji su glasali protiv povelje uèestvovati u njenoj implementaciji. Oni oèekuju i da ce crnogorske vlasti saradjivati sa Srbijom radi izgradnje zajednièkih institucija državne zajednice. EU je ulozila mnogo napora za rekonstrukciju zajednice i sada oèekuje uspjeh u realizaciji tog projekta, rekao je grcki ambasador Mihalis Spinelis, koji je predvodio delegaciju evroskih diplomata. Crna Gora ne može sama pristupiti Evropi, veæ mora harmonizovati odnpose sa Srbijom i to: unutrašnje tržište, ekonomski i pravni sistem, rekao je ambasador Spinelis i nastavio:

”U protivnom, evropska komisija neæe moæi da poène sa pripremama fizibiliti studije, što je uvod u poèetak razgovora o stabilizaciji i asocijalciji. Spinelis je naglasio da neke praznine koje postoje u ustavnoj povelji i zakonu o njenom sprovodjenju koje se tièu zajednièkog agenta treba da budu prevazidjene. On je dodao da treba ostvariti punu saradnju sa Haškim tribunalom, što je obaveza koja se tièe obje èlanice državne zajednice i ostvariti konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala.“ U razgovoru sa ambasadorima EU-e v.d. predsjednika Republike Filip Vujanoviæ rekao je da oèekuje da æe Savezna skupština uskoro usvojiti ustavnu povelju, kako bi mogao poèeti proces konstituisanja nove zajednice i ispunjenje dogovorenih obaveza u predvidjenim rokovima.

I predsjednik SNP Predrag Bulatoviæ oèekuje usvajanje ustavne povelje u Saveznom parlamentu:

“Našim glasovima praktièno je omoguæeno da ovaj proces nastavi da teèe i da svoju punu verifikaciju dobije u Ssaveznom parlamentu. Vjerujem da æe medjunarodna zajednica s jedne strane i uèešæe nasih poslanika u Saveznom parlamentu biti dovoljna brana za one koji žele da derogiraju ovo što æe naredne nedjelje usvojiti i proglasiti Savezni parlament”.

Dodajmo da su ambasadori EU razgovarali sa crnogorskim premijerom Milom Djukanoviæem i predsjednikom skupstinskog odbora za medjunarodne odnose Svetozarom Maroviæem.

XS
SM
MD
LG