Linkovi

Kina se zalaže za intenzivniju diplomatiju - 2003-01-30


Predstavnica kineskog Ministarstva inostranih poslova, Žang Æijue, rekla je da meðunarodna zajednica treba da pojaèa nastojanja za miroljubivo rešenje spora izmeðu Sjedinjenih Država i Iraka oko arsenala oružja masovnog oružja, koje Bagdad navodno poseduje :

Žang Æijue je iznela da je meðunarodna zajednica veæ preduzela brojna nastojanja da se iraèka kriza reši diplomatskim putem. ... Ponovila je dugotrajni kineski stav da Irak mora da se povinuje zahtevima Ujedinjenih nacija i omoguæi inspektorima za naoružanje da tragaju za dokazima o postojanju nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja, za koje je, po okonèanju rata u Persijskom zalivu, Bagdad obeæao da æe ih uništiti.

U prekjuèerašnjem govoru o stanju amerièke unije, predsednik Buš je optužio Irak da obmanjuje, krije oružje masovnog uništenja, i preti miru. Sjedinjene Države, Britanija i još neke zemlje ukazale su da se Irak nije razoružao, zbog èega mora da bude primoran da to uèini.

Na juèearšnjem sastanku, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija produžio je mandat inspektorima za naoružanje u Iraku. Kina je jedna od zemalja, koja se u Savetu bezbednosti zalaže da se inspektorima da više vremena za obavljanje zadatka.

Kina je pohvalila jušnokorejske diplomatske aktivnosti èiji je cilj da se okonèa spor sa Pjongjangom, i založila se da i ostale zemlje podrže diplomatske korake. Severna Koreja se nedavno povukla iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, što je uzrokovalo ozbiljnu zabrinutost u prestonicama širom sveta. Predstavnica kineskog Ministarstva inostranih poslova, Žang Æijue, takoðe je ponovila stav Pekinga da bi korejsko poluostrvo trebalo da bude nenuklearna zona. Kina je jedan od najvažnijih saveznika Severne Koreje, i snabdeva je sa neophodnom hranom i gorivom.

XS
SM
MD
LG