Linkovi

Buš: Poslednji diplomatski pokušaj trajaæe nekoliko nedelja - 2003-01-30


Predsednik Buš je jasno dao do znanja da je moguænost za diplomatiju mala.

“Reè je o nedeljama, a ne mesecima.“

Predsednik Buš je naglasio u pauzi sastanka sa italijanskim premijerom Silvijem Berluskonijem da je njegovo strpljenje pri kraju. Prema njegovim reèima, to pitanje se mora rešiti. Kada ga je jedan novinar upitao o muguænosti proterivanja Sadama Huseina, predsednik Buš je izrazio želju da se spor o iraèkom oružju masovnog uništenja reši miroljubivo.

“Nadam se da æe pritisak slobodnog sveta uveriti Sadama Huseina da se odrekne vlasti. Ukoliko odluèi da napusti zemlju sa svojim mnogim sledbenicima koji su muèili iraèki narod , mi bismo, naravno, pozdravili tu odluku.“

Predsednik Buš je istakao da se Irak mora razoružati, bilo da Sadam Husein ostane na vlasti, bilo da sidje s vlasti. Predsednik se takodje zarekao da æe pružiti humanitarnu pomoæ Iraku, ukoliko upotreba sile bude neophodna.

“Ukoliko budemo zahtevali vojnu akciju, ubrzo po ulasku naših trupa u Irak, slediæe hrana, lekovi i zalihe iraèkom narodu.“

Ranije, predsednik Buš je naložio Stejt departmentu da izdvoji 15 miliona dolara iz fonda za pomoæ izbeglicama za moguæ upotrebu u Iraku. Bela kuæa je pozdravila objavljeno pismo podrške osam evropskih lidera predsednikovoj oštroj politici prema Iraku. Pismo su potpisali italijanski premijer Silvio Berluskoni, britanski premijer Toni Bler i lideri Španije, Portugala, Danske, Madjarske, Poljske i Èeške.

Premijer Bler æe se sastati sa predsednikom Bušom sutra u predsednièkom odmaralištu Kemp Dejvid, nedaleko od Vašingtona. Predsednik Buš æe razgovarati ove nedelje i sa saudijskim ministrom inostranih poslova Saudom Al-Feisalom. Ti razgovori æe biti održani u Beloj kuæi.

XS
SM
MD
LG