Linkovi

Nastavlja se nagomilavanje amerièkih snaga - 2003-01-29


Amerièki sekretarijat za odbranu je saopštio da je mobilisano jos 15.000 rezervista, što je poveæalo broj mobilisanih rezervista na 94.000. To je najveæe angažovanje amerièkih rezervista od rata u Persijskom zalivu, 1991. godine. Veæina rezervista su pešadinci - njih oko 65.000. Oèekuje se da æe oni preuzeti bezbednosne dužnosti u bazama u SAD i Evropi, èime æe se osloboditi regularne trupe za razmeštanje na Bliskom istoku.

Funkcioneri u sekretarijatu za odbranu procenjuju da se sada u regionu Persijskog zaliva i u Avganistanu nalazi 75.000 vojnika. Narednih nedelja se oèekuje dolazak desetina hiljada novih vojnika. Amerièka obalska straža je saopštila da æe se pridružiti nagomilavanju snaga, upuæivanjem osam patrolnih brodova u zalivski region gde æe pružati anti-teroristièku zaštitu za brodove ratne mornarice i druga plovila. Predstavnik amerièke obalske straže izjavio je da æe ti brodovi biti upuæeni kroz nekoliko dana, zajedno sa posadama od ukupno 600 ljudi. Isti predstavnik je naveo da æe se još 800 ljudi kasnije pridruziti tim plovilima.

Mada je obalska straža u prošlosti stavljala na raspolaganje manje brodove za bezbednosne misije u inostranstvu, to je prvi put od Vijetnamskog rata da je uputila veæa plovila u moguæu borbenu zonu.

Poziv rezervistima na aktivnu dužnost usledio je posle govora predsednika Buša o stanju unije. U svom govoru, predsednik je rekao da neæe prihvatiti, kako se izrazio, ozbiljnu i sve intenzivniju pretnju Iraka i njegovih programa za proizvodnju oružja masovnog uništenja.

XS
SM
MD
LG