Linkovi

Posle govora predsednika Buša o stanju unije - 2003-01-29


Amerièki predsednik je danas u državi Mièigen govorio o predlogu za reformu zdrastvene zaštite, koji je izložio u svom sinoænjem govoru o stanju Unije. Predsednik Buš je kao jedan od svojih zakonodavnih prioriteta istakao obezbeðivanje adekvatne zdrastvene zaštite i slobodan izbor liènog lekara za sve graðane. Njegov predlog predviða posebnu pomoæ za starije i porodice sa nižim prihodima. U Mièigenu, u kojem su sedišta najveæih amerièkih proizvodjaèa automobila, predsednik Buš se takoðe založio za plan kojim se predviða ulaganje više od milijarde dolara u istraživanje proizvodnje, automobila na vodonièni pogon, èime bi se umanjilo zagadjenje vazduha kao i zavisnost Sjedinjenih Država od uvozne nafte.

“Uz novu predanost cele zemlje, naši nauènici i inženjeri æe prevaziæi prepreke kako bi te automobile iz laboratorija prebacili u prodavnice, kako bi deca koja se rode danas mogla da voze automobile koje pokreæe vodonik, koji ne zagaðuju okolinu “

Meðutim, demokrate tvrde da predsednikova energetska politika, odnosno planirana eksploatacija nafte na Aljasci, preti da ugrozi prirodnu okolinu. U odgovoru demokrata na govor o stanju unije, guverner zapadne države Vašington, Geri Lok, je rekao da predsednik Buš zanemaruje oèuvanje onog što je postignuto u zaštiti vazduha i vode.

“U našim lokalnim zajednicama zaštita okoline je prirodna stvar. Meðutim, administracija predsednika Buša je rešena da odustane od mnogo toga što je veæ postignuto. Naša zemlja treba da predvodi globalna nastojanja za veæu odgovornost u zaštiti prirodne okoline, a ne da ih se kloni”.

Guverner Lok je takoðe kritikovao predsednikov predlog za smanjenje poreza, u iznosu od 670 milijardi dolara, nazvavši ga izvrnutom ekonomskom politikom, jer -- kako je rekao -- ta mera nije dovoljna za podsticanje sadašnje privrede, a mogla bi, dugoroèno, da oslabi ekonomiju. Demokrate takoðe tvrde da se pomenutim planom predsednika Buša nepravièno favorizuju bogati, pošto se njime predviða ukidanje poreza na dividende. Predsednik Buš kaže da æe pomoæu njegovog programa novac biti vraæen poreskim obveznicima, koji æe zatim više kupovati i više investirati, što pomaže privredni rast i otvaranje novih radnih mesta. Mada je predsednikov govor bio pretežno usredsredjen na domaæa pitanja, on se takoðe osvrnuo na izazove tekuæeg rata protiv terorizma i na promene koje su nastale otkako je stupio na dužnost:

“U protekle dve godine, Amerikanci su evoluirali od oseæanja neranjivosti ka spoznaji opasnosti kojoj su izloženi i od razmimoilaženja oko malih stvari ka smirenom jedinstvu u važnim pitanjima. Idemo dalje sa oseæanjem pouzdanja, pošto je ovaj poziv istorije upuæen pravoj zemlji”.

Kako je predsednik Buš rekao - ”Amerièki narod suoèen je sa mnogim izazovima na koje æe odgovoriti - usredsredjeno, jasno i odvažno“.

XS
SM
MD
LG