Linkovi

Nesuglasice u crnogorskom parlamentu odložile usvajanje Ustavne povelje - 2003-01-28


Iako je uoèi sjednice dogovoreno da se danas usvoji ustavna povelja, a da se o prateæem zakonu raspravlja naknadno zbog nesporazuma u koaliciji Zajedno za promjene, današnji rad crnogorskog parlamenta prekinut je uz najavu da æe se sjutra pokušaati postici dogovor o nastavku rada. Vidno rezigniran, šef poslanièkog kluba DPS-a Miodrag Vukoviæ nakon prekida sjednice je izjavio:

“Ovo nisu teme koje treba SNP da koristi pred svoje izbore, jer imaju unutrašnje lomove, oèigledno, nisu teme za krpljenje rupa koje se pojavljuju u koaliciji za promjene. Ali, šta je tu je. Takva je naša Crna Gora. Ja se nadam da æemo se sjutra uozbiljiti, ali nosim muèan utisak sa današnje rasprave. Poèetak je bio obeæavajuæi, ali prvi nastup èovjeka iz SNP-a pokazao je da se ide na provokaciju, da se ide na izazivanje politièke replike, a onda kada to krene, onda se u ovom parlamentu to ne zna i ne može zaustaviti”.

Zoran Žižiæ, potpredsjednik SNP-a, ipak, smatra da æe se nesporazumi u koaliciji Zajedno za promjene do nastavka sjednice prevaziæi:

“U našoj koaliciji povodom zakona postoje razlièiti stavovi i, pošto imamo koalicionu obavezu da oko bitnih pitanja istupamo jednoglasno, mi æemo sjutrašnji dan iskoristiti za medjusobne konsultacije da vidimo da li su te razlike u koaliciji toliko bitne da neko glasa za, a drugi protiv. I vjerujem da æemo i tu naæi neko rjesešenje koje æe biti adekvatno i znaèaju zakona i buduæim koalicionim odnosima”.

Ipak, potpredsjednik Narodne stranke Predrag Popoviæ bio je izrièit da njegova stranka neæe odustati od protivljenja zakonu o sprovodjenju ustavne povelje: “Ono što jeste sigurno, to je da NS neæe glasati za zakon o sprovodjenju ustavne povelje”, rekao je on.

I predstavnik SNS Novak Raduloviæ tvrdi da njegova stranka neæe glasati za zakon o sprovodjenju ustavne povelje.

XS
SM
MD
LG