Linkovi

Skupština Crne Gore sutra glasa o povelji - 2003-01-27


Poslanici crnogorskog parlamenta, sudeæi po najavama, sjutra æe najvjerovatnije odluèiti da prihvate ustavnu povelju i prateæi zakon. To su, naime, još ranije najavile dvije najjaèe stranke u Skupštini Crne Gore, vladajuæa DPS i opoziciona SNP. Njihovi koalicioni partneri sumnjièavi su prema ovim dokumentima, albanske stranke su nezadovoljne zbog rješenja o Kosovu, dok liberali tvrde da æe time biti zaokružena izdaja Crne Gore.

Danas su se, da bi usaglasili stavove, sastali predstavnici strana koalicije Zajedno za promjene. Predsjednik SNP Predrag Bulatoviæ, nakon sastanka je saopštio:

“Svi smo ostali na svojim stanovištima koja smo imali do danas. To znaèi da nas naši koalicioni partneri u SNP-u nijesu ubijedili u to da postoje pravni i politièki razlozi da se ne glasa za zakon o sprovodjenju ustavne povelje. Posebno ne zbog toga što smo se mi dogovorili prije glasanja o tom zakonu na ustavnoj komisiji. U ustavnoj povelji to pitanje imovine nije na kvalitetan naèin riješeno i nije ni pomenuto pitanje imovine VJ. Za naše koalicione partnere to je razlog za neprihvatanje ustavnog zakona. Nas nijesu danas politièki ubijedili da to može biti strateški razlog za neprihvatanje tog ustavnog zakona”.

Bulatoviæ smatra da razlièito glasanje neæe imati posljedica po odnose u koaliciji, ali da æe zbunjujuæe djelovati na biraèe. Dodajmo da je sjednica radne grupe za pripremu zakona o izboru poslanika u parlament državne zajednice odložena na zahtjev predstavnika SNP-a zbog konsultacija unutar koalicije Zajedno za promjene. Predsjedavajuci radne grupe Borislav Banoviæ (SDP), naveo je da su pitanja koja su sporna u pripremi ovog zakona: sastav iz koga æe se birati poslanici. Dilema je: iz sadašnjeg saziva Skupštine ili sa lista stranaka koje su uèestvovale na izborima, potom, naèin raspodjele mandata, kao i raspored mandata onih stranaka koje odbiju da uèestvuju u parlamentu državne zajednice.

XS
SM
MD
LG