Linkovi

Senator iz Kalifornije poziva predsednika SAD Džordža Buša da saèeka izveštaj inspektora UN - 2003-01-23


Prema reèima senatora iz Kalifornije, iraèki lider Sadam Husein po svemu sudeæi koristi, kako se izrazila, stare trikove sakrivanja i prebacivanje oružja i drugih inkriminišuæih dokaza sa mesta na mesto. Fajnstajnova je pred auditorijumom u Los Anðelesu takoðe rekla da je prošlost iraèkog lidera mraèna, ali je ujedno apelovala na predsednika Buša da saèeka odluku Saveta bezbednosti nakon što 27. januara bude razmotren izveštaj vojnih inspektora. Fajnstajnova, koja je inaèe èlan senatskog Odbora za obaveštajna pitanja, kaže da nije videla dokaze da Irak proizvodi ili poseduje oružje masovnog uništenja. Uprkos tome Buš je naredio preko slanje preko 100,000 amerièkih vojnika u region Zaliva:

“Masovno poveæanje broja amerièkih vojnika u Persijskom zalivu ukazuje da, bez obzira na ono što vojni inspektori budu ustanovili, predsednik namerava da upotrebi vojnu silu za obaranje režima u Iraku. To je za mene veoma uznemiravajuæe”, iznela je Fajnstajnova i dodala da administracija saraðuje sa amerièkim saveznicima u rešavanju krize oko severnokorejskog nuklearnog programa, dok predsednik istrajno najavljuje rat sa Irakom, što ugrožava dalju podršku saveznika i prijatelja SAD.

“SAD su oduvek svoju vodeæu ulogu sticale pomoæu moralne vrednosti svoje argumentacije, spremnošæu da saraðuju sa saveznicima i sposobnošæu da okupe i predvode koaliciju. Mislim da upravo to nedostaje ovoj administraciji”, smatra senator iz Kalifornije.

Navodeæi da amerièke trupe u Južnoj Koreji održavaju mir preko 40 godina, Dajen Fajnstajn je predložila da, u cilju spreèavanja rata, u Iraku budu stacionirani meðunarodni vojni inspektori za narednih 10 do 20 godina. Medjutim, zvaniènici Bušove administracije kažu da ne veruju da bi trajni meðunarodni nadzor, sam po sebi, mogao da obuzda Sadama Huseina. U meðuvremenu, Francuska i Nemaèka su pozvale na miroljubivo razrešenje iraèke krize. Savetnici Bele kuæe, pak, napominju da Sadamu Huseinu istièe vreme. Amerièki predsednik je prekjuèe ponovio to isto, izražavajuæi frustraciju prema stavovima nekih amerièkih saveznika.

XS
SM
MD
LG