Linkovi

Flajšer: ”Predsednik je siguran da æe svojim saveznicima izneti ubedljivu argumentaciju“ - 2003-01-23


Predstavnik Bele kuæe, Ari Flajšer je saopštio da su predsednici Buš i Putin razgovarali o, kako je rekao, “rusko-amerièkoj saradnji u pogledu Iraka”. Zvaniènici Kremlja su izvestili da je Putin rekao amerièkom predsedniku da izveštaj inspektora UN, koji æe biti podnet Savetu bezbednosti iduæe nedelje, treba da bude osnova za buduæu akciju prema Iraku. Oèekuje se da æe vojni inspektori zatražiti još vremena za obavljanje misije. Prema reèima portparola Bele kuæe, dvojica lidera su se saglasila da je obelodanjivanje izveštaja važan datum. Flajšer je takoðe nastojao da umanji znaèaj protivljenja nekih od amerièkih saveznika, istièuæi da æe predsednik Buš dobiti široku meðunarodnu podrušku ukoliko se odluèi za rat sa Irakom.

“Predsednik je siguran da æe svojim saveznicima i prijateljima, ukljuèujuæi predsedniku Putina, izneti ubedljivu argumentaciju. On poštuje njihova gledišta, i nastaviæe da blisko saraðuje i konsultuje se sa njima”, istakao je Flajšer.

Prema reèima ruskog ministra inostranih poslova Igora Ivanova, u ovom trenutku nema osnova za upotrebu sile protiv Iraka. Rusija želi usvajanje druge rezolucije Ujedinjenih nacija kojom bi bila ovlašæena vojna akcija, za sluèaj da Irak odbije saradnju sa vojnim inspektorima. Meðutim, portparol Bele kuæe Ari Flajšer je rekao da je prerano zakljuèiti da li æe Vašington zatražiti usvajanje takve rezolucije.

XS
SM
MD
LG