Linkovi

Amerièki predsednik Džordž Buš poziva iraèke oficire na neposlušnost ili æe im biti suðeno kao ratnim zloèincima - 2003-01-23


”Iraèki lider Sadam Husein je opasan èovek koji predstavlja pretnju SAD i svetu uopšte, zbog odbijanja da se liši oružja za masovno uništenje“ upozorio je Buš, rekavši dalje da æe Husein platiti cenu za svoje akcije. Amerièki predsednik je takoðe uputio upozorenje iraèkoj vojsci: “Iraèki diktator æe snositi ozbiljne posledice, kakve æe snositi i svi iraèki generali i vojnici koji budu upotrebili oružje za masovno uništavanje protiv amerièkih snaga i nevinih civila u Iraku”. ”Iraèki vojnici moraju da odbiju takve naredbe, rekao je amerièki predsednik: i dodao: “Moj savet svim iraèkim oficirima koji dobiju naredbu od Sadama ili njegovih sinova ili bilo kojeg od ubica koji zauzima visoku funkciju je da odbiju poslušnost. A ako izvrše takvu naredbu, èim Irak bude osloboðen biæe im suðeno kao ratnim zloèincima”.

Iako su ta upozorenja izreèena još pre više meseci, sada su usledila u kritièno vreme kada Pentagon gomila snage u regionu, a èlanovi Saveta bezbednosti postavljaju pitanje nužnosti vojne akcije. Buš u poslednjih nekoliko dana pokazuje izrazito nestrpljenje. U govoru održanom u Sent Luisu, skrenuo je sa teme o ekonomskoj politici, na temu pretnje koju predstavlja Sadam Husein. Ponovio je da je vreme da iraèki lider bude suoèen sa odgovornošæu: “On želi da se poigrava, ali, u ime mira, to mu ne smemo dozvoliti”, naglasio je Džordž Buš On je podvukao da se mora sprovesti rezolucija Saveta bezbednosti o razoružanju Iraka. Aludirajuæi na neke èlanice Saveta bezbednosti, amerièki predsednik je jasno predoèio da æe, ukoliko bude potrebno, preduzeti vojnu akciju: “Ne smemo da nasedamo na metode iz prošlosti. Uostalom, u Iraku su otkrivene neprijavljene hemijske bojeve glave. To je izuzetno zabrinjavajuæi dokaz da se Sadam ne razoružava”.

Buš je govorio u sklopu sve intenzivnije kampanje Bele kuæe za pridobijanje domaæe i meðunarodne podrške. Iako su procenti podrške još uvek visoki, najnovija anketa javnog mnjenja, koju su obavili “Vašington post” i TV mreža ABC, pokazuje da ta podrška opada. Naime, 50 odsto anketiranih u nedelji izmeðu 16. i 20. januara podržava politiku Bele kuæe prema Iraku, što je za 8 odsto manje u odnosu na prošlomeseèno ispitivanje amerièkog javnog mnjenja. Bela kuæa umanjuje znaèaj tih podataka, dok je jedan visoki zvaniènik administracije izjavio da æe predsednik Buš imati snažnu podršku amerièkog naroda, ukoliko se odluèi za rat.

XS
SM
MD
LG