Linkovi

U Vašingtonu demonstracije za i protiv abortusa - 2003-01-23


Mladi demonstranti su stigli u prestonicu Amerike iz Kanzasa posle 25-èasovne vožnje autobusom i uprkos temperaturi ispod nule pridružili se godišnjem ”Maršu za život“ koji organizuje pokret protiv abortusa.

Okupljeni demonstranti su toplo pozdravili reèi predsednika Džordža Buša koji im se telefonski obratio iz Sent Luisa:

”Gajim nadu da æe amerièki Senat usvojiti ove godine predlog, koji æu ja potpisati u zakon, a kojim se zabranjuje nasilni prekid poodmakle trudnoæe. To je užasan zahvat koji vredja ljudsko dostojanstvo.“

Pošto republikanci sada kontrolišu Belu kuæu i oba doma amerièkog Kongresa, protivnici aborusta poput Dejl Reksroud iz Pensilvanije oèekuju akciju:

”Bebe su živa ljudska biæa, a ne stvari koje možemo da koristimo i odbacujemo kako nam se svidja”, rekla je reksroud okupljenima.

Pobornici prava žena na abortus takodje koriste godišnjicu usvajanja zakona kojim je legalizovan abortus za sticanje veæe podrške u javnosti. Šestorica vodeæih èlanova Demokratske stranke koji su najavili želju da se kandiduju na sledeæim predsednièkim izborima pojavili su se sinoæ na veèeri koju su organizovale vodeæe organizacije koje podržavaju pravo na abortus. Medju njima je bio i Kongresmen iz države Mizuri, Rièard Gephard koji je pred okupljenima rekao:

”Sloboda izbora nikada ranije nije ugrožena koliko je to danas. Impreativ za Demokratsku stranku je da ne posustane u svom voæstvu i da zaštiti to vitalno pravo.“

Pobornici prava na abortus brinu da æe, ukoliko neko od èlanova Vrhovnog suda ode u penziju, predsednik Buš biti u prilici da imenuje novog èlana konzervativnih naèela koji se protivi aborutusu, što bi poremetilo sadašnji odnos snaga. Naime, pet èlanova Vrhovnog suda podržava zakon o legalizaciji abortusa, dok mu se èetiri protive. Ket Majklme, koja se nalazi na èelu ”Nacionalne akcione lige za abortus,“ za naš servis kaže:

”Ukoliko zakon o pravu na prekid trudnoæe bude opozvan, žene æe ponovo umirati od posledica protivzakonitih, loše obavljenih abortusa; žene æe biti primorane da radjaju decu protiv svoje volje, a to æe imati užasavajuæe posledicama i po žene i po njihovu decu.“

Za sada ni jedan èlan Vrhovnog suda nije nagovestio da planira odlazak u penziju. Protivnici zakona o aborutusu kažu da æe vršiti pritisak na Kongres, koji se nalazi pod kontrolom Republikanaca, da uvede nove restrikcije na prekid trudnoæe, dok pobornici zakona zahtevaju da, kada za to dodje vreme, Demokrate u Senatu spreèe da za èlana Vrhovnog suda bude prihvaæen bilo ko - ko se protivi zakonu o legalnom prekidu trudnoæe.

XS
SM
MD
LG