Linkovi

Predsednik Buš uputio oštru poruku Iraku - 2003-01-22


Predsednik Buš nije hteo da kaže da li je zakljuèio da je otpoèinjanje rata sa Irakom jedini naèin da se osigura razoružavanje. Meðutim, u jednom od svojih do sada najoštrijih komentara, juèe je ostavio novinare pod utiskom da brzo izmièu šanse za bilo kakav drugaèiji ishod: “Povešæemo koaliciju država koje su voljne da ga razoružaju. Nemojte se zavaravati - on æe biti razoružan. A ja æu vas obavestiti kada za to doðe trenutak.”

Govoreæi o iraèkom predsedniku Sadamu Huseinu, predsednik kao da je uzvraæao na otvoreno upozorenje Francuske - da Ujedinjene nacije tek treba da vide odgovarajuæe dokaze iraèke opstrukcije koji bi opravdali vojnu akciju: “Naši prijatelji su izvukli pouke iz prošlosti. Izvesno je da smo i mi nauèili kako ovaj èovek vara i odugovlaèi. Kao što su mnogi od mojih savetnika rekli ove nedelje u razlièitim televizijskim intervjuima, vreme istièe.”

Meðutim, francuski ministar inostranih poslova Dominik de Vilpen, ponavljajuæi stavove svojih ruskih i kineskih kolega iz Saveta bezbednosti, izjavio je da ne vidi razlog da se vojnim inspektorima Ujedinjenih nacija ne dozvoli da nastave rad, što je želja koju je izneo i šef Meðunarodne agencije za atomsku energiju, Muhamed El Baradej. Posle najnovijeg obeæanja Iraka da æe poveæati saradnju, El Baradej i glavni vojni inspektor Svetske organizacije Hans Bliks, odlazeæi iz Bagdada, izjavili su da dokumenta koja je Iraèka vlada do sada podnela ne obuhvataju sva oružja za masovno uništavanje za koja se tvrdi da ih poseduje: “Imam oseæaj da deklaracija ne daje odgovore na mnoga pitanja iz prošlosti koja su i dalje otvorena.”

Hans Bliks æe iduæe nedelje podneti Savetu bezbednosti kljuèni izveštaj sa svojim detaljnim nalazima - posle èega æe se, svega nekoliko dana kasnije, održati možda odluèujuæi sastanak predsednika Buša i britanskog premijera Tonija Blera. Obe zemlje u meðuvremenu nastavljaju gomilanje obimnih snaga u regionu Persijskog zaliva, pripremajuæi se za moguæu invaziju na Irak, za koju zamenik amerièkog državnog sekretara Rièard Armitidž sada tvrdi da je gotovo neizbežna: “Druge opcije koje smo imali u ovom trenutku gotovo da su iscrpljene.”

Umanjujuæi nadu da rat može da se izbegne, Armitidž je obelodanio detalje neprekidnog iraèkog laganja vojnih inspektora: “Ovom režimu je ostalo veoma malo vremena da ispravi ono što radi dvanaest godina. Nema znakova, nema nijednog znaka da taj režim ima bilo kakvu nameru da se u potpunosti povinuje odredbama Rezolucije Saveta bezbednosti 14-41, isto kao što se nije povinovao nijednoj od prethodnih 16 rezolucija Saveta bezbednosti.”

Ipak, iraèki susedi gaje nadu da rat nije neizbežan. Turska se priprema da narednih dana bude domaæin sastanka ministara inostranih poslova arapskih država - u pokušaju da se naðe rešenje iraèke krize moguæim nagovorom Sadama Huseina da se povuèe s vlasti, bez obzira što bliski saradnici iraèkog lidera tvrde da on to nikada neæe uèiniti.

XS
SM
MD
LG