Linkovi

Kina se ne protivi stavljanju severnokorejskog problema na dnavni red  Saveta bezbedosti - 2003-01-20


Amerièki državni podsekretar za kontrolu naoružanja Džon Bolton je rekao da æe Peking verovatno zajedno sa SAD i drugim državama uložiti napore da se pred UN iznese spor u vezi sa nastojanjima Severne Koreje za proizvodnju nuklearnog oružja. On je izjavio da ”ne vidi nikakvo suprotstavljanje u iznošenju predmeta pred Savet bezbednosti.“

Dogovor sa Kinom je važan, jer Peking ima pravo veta u Savetu bezbednosti. Bolton kaže da æe Meðunarodna agencija za atomsku energiju, koja nadgleda nuklearno naoružavanje, najverovatnije tokom ove nedelje izvestiti Savet bezbednosti o tom pitanju.

Severna Koreja je nedavno udaljila inspektore UN za nuklearno oružje i odbila zahteve Meðunarodne agencije za nuklearnu energiju da im dozvoli povratak. Savet bezbednosti bi mogao da uvede sankcije ili druge kaznene mere Severnoj Koreji, ako ona nastavi da prkosi UN, ali Bolton kaže da Kina i UN o tome nisu razgovarali.

Do spora je došlo u oktobru prošle godine, kada je Vašington saopštio da je Pjongjang priznao kršenje sporazuma sa SAD iz 1994. godine, tajno radeæi na proizvodnji nuklearnog oružja. SAD i njihovi saveznici su obustavili isporuke nafte, dogovorene sporazumom, a kriza je eskalirala kada je Severna Koreja udaljila inspektore za nuklearno naoružanje, ponovo pustila u rad nuklearna postrojenja i zapretila preradom nuklearnog goriva i obnavljanjem testova balistièkih raketa.

Pjongjang se takoðe povukao iz Sporazuma o zabrani širenja nuklearnog oružja, podstièuæi užurbanu diplomatsku aktivnost Rusije, Kine, Južne Koreje, Japana, SAD i drugih država koje se nadaju rešenju tog nesporazuma.

XS
SM
MD
LG