Linkovi

Sutra rasprava o izboru nove vlade RS - 2003-01-16


Iako predstavnici PDP-a iz èijih je redova mandatar Dragan Mikereviæ tvrde da nova vlada ima obezbjeðenu veæinu meðu srpskim parlamentarnim strankama, opštinski odbor SDS-a Bijeljina zaprijetio je da æe 7 poslanika iz te regije uskratiti podršku mandataru ne prihvatili se njihov zahtjev da jedan od ministar SDS-a u novoj vladi bude iz te regije. I poslanici Srpske radikalne stranke danas su saopštili da još nisu donijeli konaènu odluku hoæe li podržati izbor nove vlade. Visoki predstavnik Pedi Ešdaun danas je šefove devet meðunarodnih organizacija u BiH upoznao sa svoja dva pristupa hapšenju osumnjièenih za ratne zloèine visokog profila, saopštio je portparol OHR-a Oleg Milišiæ.

Glavna odgovornost za hapšenje lica sa haških optužnica, smatra visoki predstavnik, leži na vlastima RS, kazao je Milišiæ, te dodao da æe meðunarodna zajednica usredsrediti pažnju na traženje prilike da uhapsi KaradŸiæa".

Prema njegovim rijeèima, Ešdaun je istakao da su istovremeno potrbni napori da bude primjenjen ciljani pritisak na mreže i pojedince koji podržavaju KaradŸiæa, a koji, najvjerovatnije, imaju bazu u organizovanom kriminalu.

Primjena politièkih i finansijskih pritisaka, smatra Ešdaun, na mrežu za podršku licima osumnjièenim za ratne zloèine njihov transfer u Tribunal može uèiniti samo vjerovatnijim.

Milišiæ je naglasio da nije rijeè o "sankcijama nego o ciljanom pristupu".

On nije želio da navede detalje o kojim licima je rijeè, niti šta meðunarodna zajednica konkretno namjerava da uèini.

U komentarima koji su u Republici Srpskoj uslijedili na moguænost pritisaka na mrežu koja podržava Karadžiæa istiæe se da je važno, da sankcije ne pogode graðane. Igor Crnadak portparol PDP-a kaže da mu je drago što sankcije nisu uperene prema Republici Srpskoj.

«Èuo sam i ja tu formulaciju – sankcije koje se ni bi odnosile na graðane - i veæ sam rekao nije mi jasno kako bi to izgledalo i kako bi se provelo”, kazao je crnadak.

Milanko Mihaljica predsjednik Srpske radikalne stranke kaže da mu nije jasno o kakvoj vrsti sankcija se radi i dodao: « Mi smatramo da bi sedam godina iza rata iza nas trebale biti sankcije, pritisci, ucjene i nametanje rješenja».

I na kraju da kažemo da æe se sutra u Banjaluci održati sjednica Narodne skupštine na kojoj bi poslanici trebali izabrati novu vladu. Okosnicu vlade mandatara Dragan Mikereviæa èiniæe SDS, PDP i SDA, a prema najavama koje stižu iz PDP-a, sedam ninistarskih mjesta ostavljeno je za nestranaèke kadrove.

XS
SM
MD
LG