Linkovi

Reagovanja u Podgorici na dogovo o fiskalnom agentu - 2003-01-16


Direktor Centra za tranziciju Nebojša Medojeviæ ocijenio je da odluka o fiskalnom asgentu nema onaj znaèaj koji joj se u javnosti pridaje i da je mnogo važnije formiranje organa nove zajednice kako bi poèeo proces pridruzenja EU-i: “Radi se o raèunovodstveno- tehnièkoj operaciji, pogotovo kada se radi o odnosu sa MMF-om. Mislim da je u našoj javnosti prenaglašen znaèaj MMF-a za oporavak ovakvih privreda. Mnogo važniji za Srbiju i Crnu Goru je odnos sa EU jer je Evropska unija pojedinaèno njveæi donator”

Predsjednik Savjeta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgoviæ reagujuæi na juèerasnji dogovor u ustavnoj komisiji, danas je rekao:

“To je rješenje koje ide u susret definitivnom rješenju. Inaèe je Savezno ministarstvo za finansije ranije bilo fiskalni agent sa najveæim brojem medjunarodnih finansijskih institucija, osim MMF-a” Krgoviæ je komentarisao i najnovije izjave èelnika G 17 plus u kojima je zvanièna Crna Gora stavljena u negativan kontekst: “Mislim da su takve izjave posljedica gubitka jednog monopola, jer je praktièno G17 plus imao monopol u predstavljanju i bio je glavni tumaè i transimisija tih odnosa medjunarodnih finansijskih institucija prema Srbiji i Crnoj Gori”.

A glavni ekonomista u Centralnoj banci Crne Gore Dragana Ostojiæ danas je demantovala izjavu guvernera NBJ Mladjana Dinkiæa da Crna Gora traži dio deviznih rezervi steèenih u posljednje dvije godine, kao i da je Crna Gora prilikom monetarnog osamostaljenja zaplijenila 14 miliona dolara NBJ koje su se nalazile u filijali u Podgorici. Ostijiæ kaže da Crna Gora jedino traži da se podijele devizne rezerve bivše SFRJ, odnosno onaj dio koji je pripao SR Jugoslaviji.

XS
SM
MD
LG