Linkovi

Amerièka štampa o Iraku - 2003-01-16


U izveštaju iz grada Sulejmanija, koji je pod kontrolom Kurda, dopisnik Los Andjeles tajmsa Džefri Flajšman kaže da su bazari u tom gradu preplavljeni amerièkim dolarima:

Moguænost izbijanja rata i bezbrojne teorije zavere koje su u opticaju potresaju tržnice u Kurdistanu, autonomnoj pokrajini u severnom Iraku, kaže Flajšman. Nekada stabilna, vrednost amerièkog ”zelembaæa“ postala je nesigurna. Flajšman kaže da to izaziva glavobolje i dvema vladajuæim kurdskim strankama i funkcionerima Ujedinjenih nacija u tom podruèju, jer se njihovi budžeti, poslovni ugovori i isplate zasnivaju na amerièkoj valuti. Nestabilnost kursa dolara mogla bi da se negativno odrazi i na posleratnu privredu Kurdistana i ogranièi njegovu sposobnost da izgradi demokratski entitet unutar Iraka.

I Njujork tajms je doneo izveštaj iz Kurdistana, o kurdskim borcima koji nastoje da zadrže pod kontrolom jednu malu grupu islamskih ekstremista koja je zaposela jednu dolinu u severnom Iraku. Istovremeno, kaže dopisnik Njujork tajmsa, Kurdi se spremaju za veæi rat za koji veruju da æe poèeti èim Sjedinjene Države svrgnu sa vlasti Sadama Huseina.

S druge strane, list Boston gloub na svojoj prvoj strani, uz fotografiju jednog inspektora Ujedinjenih nacija, donosi izveštaj pod naslovom ”Raste pritisak protiv prve akcije u Iraku.“ U dopisu iz Vašingtona kaže se da Bušova administracija ne planira da izvrši invaziju na Irak pre druge polovine februara ili èak prve polovine marta, iz vojno-logistièkih i politièkih razloga. O tome navodi i izjave neimenovanih zvaniènika.

Pensilvanija inkvajerer, koji izlazi u Filadelfiji, ponavlja tu prièu na svojoj prvoj stranici, pod naslovom: Sjedinjene Države imaju teškoæe u vezi sa nagomilavanjem snaga.“ List kaže da je vremenski rok za napad na Irak pomeren. Pre samo nekoliko nedelja funkcioneri Bušove administracije iznosili su mišljenje da bi invazija na Irak mogla da poène kratko vreme posle podnošenja izveštaja inspektora Ujedinjenih nacija, 27. januara. Izgleda da je sada taj rok pomeren za kraj februara ili poèetak marta. I u ovom izveštaju izjave su pripisane neimenovanim amerièkim funkcionerima i analitièarima.

XS
SM
MD
LG