Linkovi

Sankcije prete onima koji štite Karadžiæa - 2003-01-15


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana izjavio je danas u Sarajevu da u BiH mora biti stvoren centralizovani carinski sistem i naglasio da ne može biti ni govora o promjenama granica u regionu.

"Carinski sistem u BiH mora biti centralizovan tako da prikupljena sredstva od carina budu usmjerena za potrebe obrazovanja, zdravstvene zaštite i penzija", kazao je Solana poslije susreta sa èlanovima Predsjedništva BiH.

Solana dodao kako Evropska unija podržao napore i lan akcije OHR-a na uvoðenju jedinstvenog carinskog sistema u BiH, dodavši da je BiH ponuðena prilika da ide u Evropu i izrazio želju da BiH taj put preðe zajedno sa EU.

Visoki predstavnik EU u intervjuu koji je povodom svog dolaska u BiH dao Nezavisnim novinama istakao je da je neophodno da vlasti obezbjede hapšenje svih ratnih zloèinaca. «Èinjenica da su Radovan Karadžiæ i Ratko Mladiæ još slobodni, tjera donatore i investitore i u to se možete uvjeriti pogledom na socijalnu i ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj», zakljuèio je Solana.

A da bi se odreðeni krugovi u Republici Srpskoj mogli naæi na udaru sankcija zbog nespremnosti da hapse ratne zloèince potvrdila je i portparol OHR-a Sonja Pastuoviæ.

« Oblik ovih sankcija neæe biti u obliku u kojem smo ih vidjeli u prošlosti, gdje bi bili pogoðeni stanovnici RS. Ovakve sankcije imaæe oblik pritiska na mrežu podrške oko Radovana Karadžiæa, naroèito ljudi koji ga podržavaju i koji su dio ove mreže podrške, koja ga finansira i štiti», kazala je Pastuoviæ.

Ona nije željela da precizira kako æe se te sankcije u praksi provesti, dodavši da ne može «odavati nikakve detalje».

Pastuoviæeva je potvrdila izjavu portparola OHR-a Kevina Salivena, izreèenu prošle sedmice u Banjaluci da « je istraga koju je tokom prošle godine proveo KAFAO daje sumnju da kriminalci dio novca namjenjen carini koriste da bi finansirale ratne zloèince, što je dodatni razlog za uvoðenje jedinstvene carine u BiH.

XS
SM
MD
LG