Linkovi

El Baradej poziva Moskvu da utièe na severnu Koreju - 2003-01-15


El Baradaj je na kraju jednoèasovnog razgovora sa ruskim ministrom inostranih poslova, Igorom Ivanovom izrazio uverenje da Rusija može da odigra bitnu ulogu u razrešavanju krize u vezi iraèkih vojnih programa. El Baradej je takoðe izrazio nadu da æe Moskva upotrebiti svoj uticaj da Irak nagovori da aktivnije saraðuje sa vojnim inspektorima Ujedinjenih nacija. Ruski ministar inostranih poslova, Ivanov, uzvratio je da je Moskva spremna da preuzme tu ulogu:

Ministar Ivanov kaže da je Rusija spremna da pomogne inspektorima koliko god je to moguæe, podsticanjem obe strane na intenzivniju konstruktivnu saradnju. El Baradej i Ivanov su takoðe novinarima saopštili da su saglasni u oceni da vojnu silu protiv Iraka treba upotrebiti samo kao poslednju opciju. El Baradej je potvrdio da je sve veæa nestrpljivost meðunarodne zajednice prema Iraku i dodao da je potrebna dalja saradnja Bagdada, kao i pružanje dodatnih dokaza, za pozitivne zakljuèke pre podnošenja izveštaja Savetu bezbednosti UN-a 27. ovog meseca. Pre toga æe El Baradej i šef vojnih inspektora Svetske organizacije otputovati u Bagdad. U meðuvremenu, Moskva je saopštila da æe glavni ruski ekspert za Irak, zamenik ministra inostranih poslova, Aleksandar Sultanov uskoro povesti jednu delegaciju u Irak. U tom saopštenju se takoðe navodi da æe predviðeni razgovori obuhvatiti ekonomsku saradnju izmeðu Rusije i Iraka, ukljuèujuæi pitanja nafte i gasa. Analitièari ukazuju na zabrinutost Moskve zbog posledica moguæeg rata sa Irakom po ruske ekonomske interese.

Šef ruske diplomatije, Ivanov je ponovio stanovište ruske vlade da vojni inspektori UN-a još uvek nisu utvrdili da Irak razvija zabranjeno nuklearno oružje. Po reèima Ivanova, samo vojni inspektori mogu da donesu zakljuèak o tom pitanju. Bio je to, po svemu sudeæi, odgovor Moskve na juèerašnju izjavu amerièkog predsednika Džordža Buša koji je rekao da su mu dojadile -- kako se izrazio -- igre i prevare iraèkog predsednika Sadama Huseina, dodajuæi da ne vidi dokaze da se Irak razoružava.

XS
SM
MD
LG