Linkovi

Još nema dogovora izmedju Srbije i Crne Gore - 2003-01-14


Potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus ocenio je da bi usvajanje Ustavne povelje i nakaradnog zakona za njeno sprovoðenje trebalo da posluži kao zaobilazni put kojim bi vlasti u Podgorici izdejstvovale osamostaljenje Crne Gore. Tri godine nas zavlaèe i mi plaæamo njihovo otcepljenje, rekao je Labus i dodao da Srbija više ne može biti talac dnevne politike u Crnoj Gori. Kao svoj najveæi neuspeh Labus je naveo to što je potpisao Beogradski sporazum.

Labus smatra da Srbija treba da stvori zaštitne mehanizme koji bi joj garantovali integraciju u Evropsku uniju, bez obzira na buduæe odnose sa Crnom Gorom.

O evropskoj buduænosti državne zajednice Srbije i Crne Gore bilo je reèi u razgovorima grèkog šefa diplomatije i predsedavajuæeg Saveta ministara Evropske unije Jorgosa Papandreua sa republièkim i saveznim zvaniènicima. Posle susreta sa srpskim premijerom Zoranom Ðinðiæem, Papandreu je naveo da je Evropska komisija, bez obzira na probleme, rešavanje odnosa dve jugoslovenske republike postavila kao uslov za poèetak procesa stabilizacije i asocijacije sa Evropskom unijom. Ðinðiæ je takoðe mišljenja da æe Srbija i Crna Gora u pregovore o asocijaciji i stabilizaciji uæi kao državna zajednica.

U razgovoru sa jugoslovenskim šefom diplomatije Goranom Svilanoviæem grèki ministar inostranih poslova Jorgos Papandreu izjavio je da u Evropskoj uniji postoji široka politièka volja da Jugoslavija uðe u tu organizaciju, a pre svega u Savet Evrope i Partnerstvo za mir. Svilanoviæ je izrazio oèekivanje da æe Grèka podržati našu integraciju u Evropsku uniju.

Grèki šef diplomatije Jorgos Papandreu razgovarao je veèeras i sa jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Koštunicom. A sednica Ustavne komisije na kojoj treba da se reše sporna pitanja oko donošenja Zakona o primeni Ustavne povelje zakazana je za sutra.

XS
SM
MD
LG