Linkovi

Finansijski vizionar priznaje poraz - 2003-01-14


Stiv Kejs je najnovija žrtva kraha internet kompanija. Pre tri godine Kejs je na briljantan naèin iskoristio visoku vrednost akcija kompanije ”Amerika on lajn“ i kupio mnogo veæu kompaniju, Tajm Vorner -- vlasnika niza èasopisa, kablovske televizije, filmske kompanije i CNN-a. Poduhvat, tada vredan 106 milijardi dolara, bio je najveæe korporacijsko stapanje kompanija u istoriji takvih poslovnih transakcija i proglašen je za spajanje ”stare“ i ”nove“ ekonomije. Kao internet kompanija, Amerika on lajn, je naime trebalo da širokim masama uèini dostupnim materijal medijskih kompanija u vlasništvu Tajm Vornera. Na Svetskom ekonomskom forumu u Švajcarskoj, svega nekoliko dana pre te transakcije, Stiv Kejs je govorio o buduænosti interneta.

”Tokom protekle decenije internet je dobio svojih pet minuta i postaje sve relevantniji. Pre deset godina, ”Amerika on lajn“ je bila mala kompanija, internet nije ni postojao; kompanije kao što su Amazon i Jahu nisu postojal! A tokom sledeæih deset godina internet æe postati relevantan u svakoj zemlji sveta.“

Tada je Kejs važio za internet pionira. U isto vreme, berze su doživljavale kulminaciju akcijskih vrednosti. Medjutim, posle astronomskih uspona vrednost internet kompanija je naglo poèela da opada i taj trend se na globalnom planu i dalje nastavlja. Stiv Kejs je u medjuvremenu proglašen za kuma propalog stapanja dveju kompanija. U intervjuu TV mreži CNBC, Kejs je rekao da - mada se povlaèi sa vodeæeg položaja - namerava da ostane u upravnom odboru kompanije.

”Oduvek sam govorio da je era interneta maraton, a ne sprint. Ja æu tu trku nastaviti zajedno sa ostalim investitorima i pokušati da budem od koristi za 90 hiljada zaposlenih i milione pojedinaca koji su investirali u ”Amerika on lajn i Tajm Vorner“. Mnogo ljudi nam je poklonilo poverenje i ja æu nastaviti da dajem sve od sebe da bi im se ta investicija isplatila.“

”Amerika on lajn“ i dalje je najveæi internet provajder na svetu sa 35 miliona pretplatnika. Prema nekim tvrdnjama, jedan od najveæih investitora u ”Amerika on lajn i Tajm Vorner,“ osnivaè CNN-a Ted Turner bio je medju najglasnijim zagovornicima Kejsove ostavke. Èak se nagadja da æe reèi Amerika on lajn biti uklonjene iz naziva korporacije jer ta kompanija više ne beleži rast. A što se tièe Stiva Kejsa, koji ima samo 44 godine i pozamašno bogatstvo, on æe se posvetiti novim izazovima u svetu visoke tehnologije, i - do daljnjega - pamtiæe se kao biznismen koji je masama doneo i-mejl.

XS
SM
MD
LG