Linkovi

Buš: Vreme istièe za Irak - 2003-01-14


Predsednik Buš kaže da nije pitanje to koliko dugo æe trajati inspekcije veæ da li æe se Sadam Husein najzad razoružati, 11 godina posle donošenja rezolucije Ujedinjenih nacija:

”Svet se udružio i dali smo mu poslednju šansu da se razoruža. Za sada, nisam video nikakve dokaze da se razoružava. Vreme istièe za Sadama Huseina. On mora da se razoruža. Smuèilo mi se od njegovih igara i obmana. Tako ja gledam na te rokove.“

Predsednik Buš je rekao da æe izveštaj inspektora Ujedinjenih nacija, koji se oèekuje 27. januara, biti poèetak - kako je rekao - ,poslednje faze“ koja æe voditi ka amerièkoj odluci o primeni vojne sile protiv Iraka. Ali inspektori Ujedinjenih nacija traže više vremena. Glavni inspektor Hans Bliks rekao je u utorak za list Vašington post da æe izveštaj 27. januara obeležiti ”poèetak procesa inspekcija i posmatranja, a ne njegov kraj.“ Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan kaže da su inspektori tek poèeli da dostižu, kako je rekao, ”punu brzinu.“ On je rekao da je mir još uvek moguæ u Iraku, ali da vlada te zemlje mora da popuni ono što je nazvao, krupnim prazninama“ u njenom izveštaju o naoružanju i aktivnije saradjuje sa inspektorima u njihovom traganju za navodnim oružjem za masovna uništavanja. Ako inspektori budu utvrdili da je Irak prekršio rezolucije Ujedinjenih nacija, Savet bezbednosti æe se sastati da bi raspravljao o posledicama. Ako predsednik Buš ne bude zadovoljan tim posledicama, on kaže da æe predvoditi sopstvenu koaliciju za prisilno razoružavanje Iraka. Buš kaže da Irak predstavlja pretnju jer bi mogao da pomogne teroristima da iskoriste oružje za masovno uništavanje za napad na Sjedinjene Države ili njihove saveznike. Irak tvrdi da Sjedinjene Države žele da ga napadnu kako bi ugrabile njegove zalihe nafte. U medjuvremenu, Britanija i Sjedinjene Države nastavljaju da šalju nove trupe u region Persijskog zaliva. Nemaèki kancelar Gerhard Šreder izjavio je u utorak da se zalaže za to da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija donese novu rezoluciju pre bilo kakve vojne akcije protiv Iraka. Inspektori ujedinjenih nacija su u utorak obišli nekoliko lokacija u Iraku, ukljuèujuæi jedan poligon za testiranje raketnih motora i jedno vojno skladište u Bagdadu. Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer rekao je da iraèki režim otežava rad inspektora time što skriva zabranjeno hemijsko i biološko naoružanje:

”Ako Irak ne bude saradjivao, to u velikoj metri otežava njihov zadatak da dokažu da li Sadam Husein skriva ili ne skriva nepobitne dokaze, jer kao što znamo nepobitni dokazi mogu biti skriveni.“

Glavni inspektor Ujedinjenih nacija Hans Bliks posetiæe Bagdad iduæeg vikenda. Oèekuje se da æe on preneti iraèkim funkcionerima da podnesu nove dokaze o svom programu naoružanja ili se suoèe sa moguæom vojnom akcijom.

XS
SM
MD
LG