Linkovi

SAD nude Pjongjangu pregovore - 2003-01-13


Amerièki izaslanik, Džejms Keli, ponovio je danas da je Vašington spreman da pregovara sa Pjongjangom, ali da æe svaka pomoæ, koju Severna Koreja oèekuje, biti moguæa tek kada obustavi nuklearni program.

” Kada se reši pitanje nuklearnog oružja, možda æe se pojaviti moguænosti saradnje sa Sjedinjenim Državama, privatnim investitorima, i drugim zemljama, kako bi se Severnoj Koreji pomoglo na energetskom polju. “

Vašington i njegovi saveznici obustavili su isporuku pomoæi u gorivu pošto je u oktobru Severna Koreja odbila da odgovori na amerièke optužbe da raspolaže tajnim i nezakonitim programom proizvodnje nuklearnog oružja. ... Keli je izneo da Vašington nema nameru da èini ustupke Severnoj Koreji da bi se pridržavala veæ potpisanih sporazuma o ne-širenju oružja. ... Mada tvrdi da želi pregovore, Severna Koreja je prošle nedelje pojaèala ratnu retoriku, povukla se iz medjuanrodnog ugovora o kontroli naoružanja, nastavila rad na obnovi nuklearnog pogona, u kojem može da se proizvodi oružje, i iznela pretnju da æe izvršiti raketne probe.

XS
SM
MD
LG