Linkovi

SAD bi mogle obnoviti isporuku goriva Severnoj Koreji - 2003-01-13


Isporuka energije Severnoj Koreji obustavljena je prošle godine pošto su amerièki funkcioneri izjavili da je Pjongjang priznao kršenje obeæanja o zamrzavanju nuklearnog programa. U juèerašnjoj izjavi datoj u Seulu, pomoænik amerièkog državnog sekretara Džejms Keli rekao je da bi pomoæ mogla da se obnovi ako Severnokoreanci odstupe od svog stava:

”Èim prestanemo da se bavimo nuklearnim naoružanjem mogla bi se pojaviti moguænost za Sjedinjene Države, privatne investitore i druge zemlje da pomognu Severnoj Koreji u oblasti energetike.“

Po svemu sudeæi, Keli je donekle ublažio stav Sjedinjenih Država. Ali upitan za komentar predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je demantovao da je došlo do promene politike. On je podsetio na zajednièko saopštenje izdato 7. januara u Vašingtonu od strane Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Država. U tom dokumentu se kaže da æe se odnosi sa Pjongjangom vratiti na - kako je reèeno - bolju stazu ako Severna Koreja ukine svoj program nuklearnog naoružanja:

”Mislim da ste èuli samo drugaèiju formulaciju potpuno istog gledišta koje je 7 januara stavljeno na papir. Mislim da u ovome nema nièeg novog. Mislim da je u pitanju samo izražavanje posebno vezano za energiju, za razliku od uopštenog saopštenja o vraæanju na bolju stazu koja bi vodila ka poboljšanju odnosa.“

U tom zajednièkom saopštenju, Sjedinjene Države su izrazile spremnost za razgovor sa Severnom Korejom o tome kako da se na najbolji naèin ukine nuklearni program i Pjongjang ponovo poène da poštuje svoje nuklearne obaveze. Flajšer je insistirao da je sada na Severnoj Koreji da prihvati poziv i pokaže da je spremna da ispunjava obeæanja:

”Amerièka ponuza za razgovore još važi, ali nikaikav zvanièni odgovr nije primljen.“

Tokom susreta sa novinarima Flajšer je više puta upitan da li Bušova administracija nudi Severnoj Koreji, ako ne ustupak omda bar podsticaj. On nije odstupio od ponude koju je izneo pomoænik državnog sekretara Keli, ali je izjavio da Sjedinjene Države neæe popuštati pred ucenom:

”Severna Koreja želi da upiše svet u svoju knjigu ucenjenih, ali mi tu igru ne igramo.“

Flajšer je istakao da svako obustavljanje severnokorejskog nuklearnog programa mora da bude nepovratno i proverljivo. Prema sporazumu sa Sjedinjenim Državama iz 1994., Pjongjang je pristao da obustavi nuklearni razvoj u zamenu za pomoæ u energiji. Prošlog oktobra Vašington je objavio da je Pjongjang prekršio taj sporazum. Pošto je isporuka energije obustavljena, Pjongjang je objavio da ponovo otvara svoja nuklearna postrojenja i proterao inspektore Ujedinjenih nacija. Prošle nedelje došla je i odluka o povlaèenju iz globalnog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja i nagoveštaj da bi Pjongjang mogao da obnovi probe svojih balistièkih raketa.

XS
SM
MD
LG