Linkovi

Inspektori UN nastavili rad, dok ih iraèki vrh ponovo optužuje za špijunažu - 2003-01-12


Iraèki potpredsednik Taha Jasin Ramadan je izjavio da inspektori, kako je doslovno rekao, “igraju ulogu obaveštajaca”, optuživši ih da obilaze lokalitete koji nemaju nikakve veze sa oružjem za masovno uništavanje. Bez obzira na to, iraèki potpredsednik je rekao da æe Irak nastaviti da saraðuje, jer æe time, kako je objasnio, “obelodaniti laži zlonamernika”.

Inspektori su danas obišli nekoliko lokaliteta, meðu kojima i objekat u kojem je svojevremeno bila nuklearna laboratorija i gde su proizvoðene rakete kratkog dometa. Ekipe za inspekciju biološkog oružja su obišle jedan medicinski fakultet da bi proverile njegovo farmakološko odeljenje. Ekipa hemijskih inspektora je obišla fabriku plastike u blizini Bagdada.

Otkako su obnovljenje inspekcije novembra prošle godine, vojni inspektori ukazuju da nisu pronašli dokaze koji bi sugerisali da Irak razvija programe proizvodnje nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja. Inspektori, kao što je poznato, treba da podnesu izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija 27. ovog meseca.

XS
SM
MD
LG