Linkovi

Koizumi razgovarao sa predstavnikom ruskog predsednika na istoku Rusije - 2003-01-12


Japanski premijer Ðunièiro Koizumi je tokom svog jednodnevnog boravka na ruskom dalekom istoku vodio dug razgovor sa Konstantinom Pulikovskim koji je u bliskoj vezi sa severnokorejskim predseddnikom Kimom Džong-Ilom. Pulikovski se kao predstavnik predsednika Vladimira Putina sastao nekoliko puta sa Kimom Džong-Ilom. Pulikovski je naglasio u razgovoru sa premijerom Koizumijem da je pomirljiv prilaz najbolji prilaz rešenju spora sa Severnom Korejom. Prema njegovim reèima, poveæanje pritiska spolja æe samo pojaèati rešenost usamljenog severnokorejskog lidera Kima Džung Il-a da prkosi medjunarodnom javnom mnjenju.

Sa svoje strane, Koizumi je obeæao da æe saradjivati sa ruskom vladom u diplomatskim nastojanjima i apelovao je na severnokorejsku vladu da odmah promeni svoju odluku o povlaèenju iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Tokom prošlih nekoliko dana severnokorejska vlada se nije samo povukla iz tog sporazuma nego je i nagovestila da bi mogla da obnovi probe balistièkih raketa posle trogodišnjeg moratorijuma. Taj nagveštaj je alarmirao Japan s obzirom na blizinu Korejskog poluostrva.

japanski premijer je dao prioritet poboljšanju ekonomski veza sa Rusijom. Svojim domaæinima je predo\io da Japan želi da podstakne trgovinu sa dalekim istokom, naroèito u pogledu velikih rezervi nafte koje se sada eksploatišu blizu Sahalina. Koizumi je razgovarao sa svojim domaæinima i o moguænosti izgradnje naftovoda i gasovoda od Sibira do Japana. Trgovinu i investiranje izmedju Japana i Rusije još od 1945. godine ometa spor o Kurilskim ostrvima. Sovjetska armija je tada okupirala Kurilska ostrva koje Japan naziva svojom Severnom teritorijom.

XS
SM
MD
LG