Linkovi

Sjedinjene Države i severnokorejska kriza - 2003-01-10


Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je saopštio da su se predsednici Buš i Djiang složili da i dalje saradjuju da bi doprineli osiguranju mira na Korejskom poluostvrvu. Prema Flajšerovim reèima, predsednik Buš je predoèio predsedniku Djiangu da odluka severnokorejske vlade da se povuèe iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja povezuje medjunarodnu zajednicu u zajednièkom cilju da uveri severnokorjesku vladu da odustane od svog programa proizvodnje nuklearnog oružja. Predsednik Buš je naglasio da Sjedinjene Države nemaju neprijateljske namere prema Severnoj Koreji i da tragaju za miroljubivim, multilateralnim rešenjem krize.

Zvanièna kineska novinska agencija “Šinhua“ je izvestila da je predsednk Djiang predoèio predsedniku Bušu da se Kina ne slaže sa odlukom Severne Koreje i da æe raditi na “skorom i miroljubivom rešenju krize.“

Amerièki potpredsednik Dik Èejni je ukazao da odluka severnokorjeske vlade potkopava decenijama duge napore za obuzdavanje širenja nuklearnog oružja i da æe samo još više izolovati Severnu Koreju.

“ Iako odluka severnokorejske vlade nije neoèekivana s obzirom na njeno nedavno ponašanje, njeno današnje saopštenje ozbiljno zabrinjava njene susede i celu medjunarodnu zajednicu.“

Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer istakao da svernokorejska vlada i dalje preduzima korake u pogrešnom pravcu koji štete njenoj stvari i stvari severnokorejskog naroda. Prema njegovim reèima, odluka severnokorejske vlade ne menja ponudu amerièke vlade da s njom povede razgovore o demontiranju nuklearnog oružja. Flajšer je, medjutim, naglasio da Vašington neæe pregovarati sa Pjongjangom.

“Njihov prilaz je : što se gore ponašaju, to æe više dobiti. Ova administracija neæe biti deo takvog prilaza.“

Severenokorejksi ambasador u Ujedinjenim nacijama Pak Gil Jon je ustvrdio da ponuda Vašingtona da razgovara, ali ne i pregovara, nije iskrena. Prema njegovim reèima, Severna Koreja ne namerava da proizvede nuklearno oružje , ali bi to mogla uzeti u obzir u buduænosti, zavisno od akcija Sjedinjenih Država.

”Naše nuklearne aktivnosti biæe ogranièene u ovom trenutku iskljuèivo u mirnodopske svrhe poput proizvodnje elektriène energije. Medjutim, buduæi dogadjaji æe u potpunosti zavisiti od stava Sjedinjenih Država. “

Severnokorejska vlada se povukla iz sporazuma o neširenju nukelarnog ouržja posle zahteva Medjunarodne agencije za atomsku energiju u prošli ponedeljak da dozvoli vojnim inspektorima Ujedinjenih nacije proteranim prošlog meseca da se vrate u Severnu Koreju. Danas doneta odluka u Pjongjangu proširuje opseg krize u koju se sada ukljuèuju moguæe sankcije Ujedinjenih nacija Severnoj koreji. Severnokorjeski ambasador Pak je ukazao da bi sankcije bile protumaèene kao proglašenje rata .

“ Mi smatramo, èak i sada, da bi bilo kakve ekonomske sankcije Narodnoj Demokratskoj Republici Koreji predstavljale proglašenje rata. “

Seveernokorejski predstavnici su se danas ponovo astali sa bivšim amerièkim abasadorom u Ujedinjenim nacijama, sada guvernerom Nju Meksika, Bilom Rièardsonom. Rièardson je vodio juèe u Nju Meksiku privatne razgovore sa zamenikom stalnog severnokorejskog predstavnika u Ujedinjenim nacijama. Rièardson je za vreme Klintonove aministracije komunicirao sa severnokorejskim funkcionerima, ukljuèujuæi oslobadjanje jednog Amerikanca 1994. godine optuženog za špijunažu u Swevernoj Koreji.

“Želim da pomognem. Ne znam kakav æe biti rezultat razgovora. “

Rièardsonov predstavnik je naveo da od Rièardsona nije zatraženo da pregovara u ime Bušove administracije, ali da æe izvestiti Stejt department o onom što su severnokorejski predstavnici imali da kažu.

XS
SM
MD
LG