Linkovi

Francuzi se protive ratu sa Irakom - 2003-01-09


Rezultati objavljeni u dnevniku L’ Figaro vremenski su se poklopili sa sednicom Saveta bezbednosti na kojoj glavni inspektori Ujedinjenih nacija podnose analizu obimne iraèke deklaracije o naoružanju. Francuska ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti, a predsednik Žak Širak nastavlja da se zalaže za diplomatsko rešenje iraèke krize. Širak je rekao da je upotreba sile uvek izraz nemoæi i da predstavlja najgore moguæe rešenje. On kaže da bi silu trebalo upotrebiti samo ako sve druge opcije dožive neuspeh. Rezultati ankete koju je sprovela firma Ipsos, pokazuju da se isti broj Francuza kao i prošlog septembra - približno tri èetvrtine - protivi vojnoj intervenciji protiv Iraka. Taj broj je slièan rezultatima ankete sprovedene 1991. godine, uoèi rata u Persijskom zalivu, kada se 79 odsto Francuza protivilo vojnoj intervenciji. Najnovija anketa pokazuje da se i veæina francuskih zakonodavaca protivi ratu. Ovi rezultati mogli bi da predstavljaju izazov za predsednika Širaka, koji je u utorak rekao najvišim francuskim vojnim komandantima da se pripreme za sve moguænosti, ukljuèujuæi rat sa Irakom. To njegovo upozorenje je u kontrastu sa izjavama od prošle jeseni da se rat može izbeæi. Neki francuski analitièari, kao što je Remi Levo, iznose gledište da Širak sada možda smatra da je rat neizbežan.

Levo je struènjak za bliskoistoènu politiku na Politikološkom institutu u Parizu. On veruje da predsednik Širak sada shvata da æe Bušova administracija verovatno povesti rat protiv Iraka. A ako Francuska ne bude stojala uz Sjedinjene Države, kaže Levo, u buduænosti možda neæe moæi da se lako snabdeva iraèkom naftom. Medjutim, drugi struènjak za Bliski istok, Aleksander de Val, tvrdi da je francuska konzervativna vlada od poèetka podržavala vojno rešenje.

Analitièar u Institutu za strateške studije u Parizu Aleksander de Val, tvrdi da je francusko zalaganje u Ujedinjenim nacijama za izbegavanje rata predstavljalo glumu, sa ciljem da se umire arapske države i brojna arapska emigracija u Francuskoj. Iako je anketa pokazala rasprostranjeno protivljenje ratu u Iraku, francuska javnost bi mogla brzo da promeni mišljenje. Samo nekoliko dana posle poèetka Zalivskog rata 1991., nova anketa je pokazala da èak 67 odsto Francuza odobrava vojne udare. Širak bi to mogao da ima na umu ako bude pokrenuo kampanju za ubedjivanje javnosti da podrže i novi rat protiv Iraka.

XS
SM
MD
LG