Linkovi

Odložen povratak kosovskih Srba u pokrajinsku skupštinu - 2003-01-08


Šef poslanièkog kluba koalicije Povratak Dragiša Krstoviæ izjavio je da su predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica i patrijarh Pavle srpskim poslanicima preneli upustva koja æe im poslužiti da uskoro odluèe da li da prekinu bojkot rada pokrajinskog parlamenta ili ne. Ne želeæi da iznese detalje o kakvim se upustvima radi, Krstoviæ je posle sastanaka rekao da je pomenuto mnogo uslova za povratak srpskih poslanika u Skupštinu Kosova a da su meðu njima i vraæanje raseljenih, decentralizacija vlasti, sloboa kretanja... Krstoviæ nije želeo da prejuducira konaènu odluku srpske koalicije o povratku u Skupštinu Kosova, dodajuæi da æe pre nje uslediti razgovori sa premijerom Zoranom Ðinðiæem, šefom UNMIK-a Mihaelom Štajnerom i drugim relenvatnim meðunarodnim faktorima. Jedan od lidera kosovskih Srba Oliver Ivanoviæ smatra da treba postaviti kratkoroène i dugoroène ciljeve.

U saopštenju posle sastanka jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica ocenio je da je bez ispunjenja odreðenih uslova teško obrazložiti povratak srpskih poslanika u Skupštinu Kosova jer nema ni najmanje razloga za zadovoljstvo kada je reè o odnosima u kosovskoj skupštini i položaju Srba i drugih nealbanaca u pokrajini. Takoðe je ukazano na realnu opasnost nedovoljno izraženog politièkog jedinstva meðu Srbima na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Koštunice.

Meðutim, šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Èoviæ izjavio je da na sastancima nije potencirano pitanje jedinstva srpske koalicije i da nije razgovarano o zahtevu za njegovim povlaèenjem.

Potpredsednica Demohrišæanske stranke Srbije Rada Trajkoviæ izjavila je da veæina lidera kosovskih Srba zahteva da Nebojša Èoviæ bude povuèen sa funkcije predsednika Korodinacionog centra.

Ðinðiæev kabinet saopštio je da srpska vlada poštuje Dejtonski sporazum koji garantuje suverenitet Bosne i Hercegovine, ali i da oèekuje da Srbija u pogledu Kosova i Metohije dobije iste takve garancije. Ne treba osporavati Dejtonski sporazum koji se utvrðuje državni suverenittet BiH, ali iz istih razloga ne treba osporavati ni suverenitet Srbije na celoj njenoj teritoriji, a meðunarodna zajednica je obavezna da primenjuje iste aršine prema celovitosti teritorije i teritorijalnoj nepovredivosti svake držav, kaže se u saopštenju Ðinðiæevog kabineta. Srpski ministar pravde Vladan Batiæ smatra Ðinðiæevu izjavu nemaèkom Špiglu opravdanom i dodaje da bi Ðinðiæ sutra ili prekosutra mogao dati decidiran odgovor na tu temu.

Meðutim, predsednik Skupštine Vojvodine Nenad Èanak nazvao je nepromišljenom izjavu premijera Ðinðiæa jer sa takvim stvarima opasno je poigravati se pošto, smatra Èanak, neka poglavlja naše prošlosti konaèno moramo zatvoriti. Otvaranje pitanja redefinisanja Dejtonskog sporazuma i pripajanja Republike Srpske Srbiji, otvorilo i pitanja nekih drugih ranije potpisanih sporazuma, poput Trijanonskog, na osnovu koga je, izmeðu ostalog, Vojvodina pripojena Srbiji, kaže Èanak i upozorava da ukoliko se krene sa takvim razmišljanjima, od jugoistoène Evrope ne bi ostao kamen na kamenu.

XS
SM
MD
LG