Linkovi

Amerièka pomoæ inostranstvu - 2003-01-08


Izveštaj Agencije US-Aid odslikava poglede administracije predsednika Buša na promene koje bi Sjedinjene Države trebalo da izvrše u naèinu na koji troše svake godine milijarde dolara na pomoæ inostranstvu. Direktor Agencije Endru Nacios, smatra da je sada trenutak da se nagrade zemlje koje podržavaju demokratske i ekonomske reforme, a uskrati novac državama sa korumpiranom i autokratskom vlašæu.

“Najhitnija i najobuhvatnija je slabost, pa èesto i gubljenje vladavine zakona. Nijedan problem ne dovodi do veæeg otuðenja graðana od svojih politièkih lidera i institucija, podrivanja politièke stabilnosti i ekonomskog razvoja, nego što to èini odomaæena korupcija u strukturama vlasti, meðu stranaèkim liderima, sudijama i državnim službenicima. Što je korupcija odomaæenija, veæa je verovatnoæa da æe je pratiti drugi ozbiljni nedostaci vladavine zakona poput šverca, trgovine ljudima i drogom, kriminala, kršenja ljudskih prava i personalizovanja moæi.”

Endru Nacios objašnjava da je pomoæ Sjedinjenih Država inostranstvu dodeljivana na osnovu obeæanja stranih lidera, ali da ti lideri danas moraju da pokažu stvarni napredak, pre nego što njihova zemlja bude mogla da dobije finansijsku pomoæ.

“Ako želite da vam pomognemo, biæe nam zadovoljstvo da to uèinimo. To zavisi od vas. Neæemo iæi ni u jednu zemlju i postavljati uslove. Tu se ne radi o tome. Vi sami donosite odluke i na osnovu tih odluka æete biti nagraðeni. To nije uslovljavanje i to je suštinska promena. Uslovljavanje je kada prihvatite da sprovedete reforme i mi vam damo novac ukoliko to uèinite. U pola sluèajeva, u veæini sluèajeva, novac se da, a promene nisu izvršene. Više neæemo tako da radimo. To ne funkcioniše i to nije uspelo.”

Lari Vorcel, potpredsednik konzervativne Fondacije “Heritidž”, kaže da amerièki konzervativci, bez obzira što su kritikovali naèin na koji je amerièka pomoæ inostranstvu bila trošena u prošlosti, pozdravljaju ideju da ta pomoæ sada treba da postane kljuèni instrument inostrane politike.

“Rekao bih da se dokumentom skicira filozofska promena amerièkih programa pomoæi inostranstvu. On je sastavljen tako da obezbedi da pomoæ služi kao alatka za podržavanje amerièkih nacionalnih prioriteta. Unapreðuje demokratiju, unapreðuje tržišnu ekonomiju, transparentnost, odgovornost i vladavinu zakona.”

Predsednik Buš je prošle godine predstavio svoju strategiju nacionalne bezbednosti. Pomoæ inostranstvu je prvi put postala treæi potporni stub amerièke nacionalne bezbednosti, zajedno sa odbranom i diplomatijom. Predsednik Buš je obeæao da æe da poveæa pomoæ inostranstvu sa sadašnjih 10 milijardi dolara godišnje, na 15 milijardi do 2006. Zemlje æe dobijati veæu finansijsku pomoæ od Sjedinjenih Država na osnovu procene da da je vlast pravièna, da ulaže u sopstveni narod i ohrabruje ekonomsku slobodu.

XS
SM
MD
LG