Linkovi

Novi Kongres poèinje sednice - 2003-01-08


108. saziv Kongresa je poèeo rad polaganjem zakletve novoizabranih i ponovo izabranih zakonodavaca. U Senatu, lider veæine Bil Frist iz Tenesija je izrazio nadu da æe novi saziv Kongresa biti obeležen duhom saradnje i uspeha:

”U ovom trenutku naša zemlja je suoèena sa istinski istorijskim izazovima: pobedom u ratu protiv terorizma, pospešenjem ekonomskog rasta, poveæanjem broja radnih mesta, bavljenjem brojnim izazovima vezanim za zdravstvenu negu, koji su sada postali krizni, i nastojanjem da naš politièki program obuhvati sve Amerikance.“

Najviši prioritet novog saziva Kongresa biæe ekonomska pitanja. Prva taèka dnevnog reda Senata bilo je produženje nadoknade za nezaposlene. Predstavnièki dom æe, prema oèekivanjima, usvojiti tu meru danas. Republikanski lideri žele da se usvoji predlog budžeta za tekuæu godinu i predlog predsednika Buša o podsticanju amerièke privrede. Demokrate, inaèe veoma svesne da bi neuspela ekonomija mogla da nanese štetu predsednikovim šansama da bude ponovo izabran iduæe godine, odmah su kritikovale njegov plan stimulativnih mera u vrednosti od 674 milijarde dolara, koji je predstavljen ranije juèe. Lider demokrata u Senatu Tom Dešl iz Južne Dakote je rekao:

”On kaže da æe to biti podstrek za ekonomiju, ali ja mislim da æe to zapravo naneti štetu ekonomiji.“

Planovi predsednika Buša obuhvataju ubrzano smanjenje poreza za investitore na berzi. Demokrate smatraju da æe taj predlog dovesti do budžetskog deficita i da æe koristi od njega imati bogati. Demokrate u Predstavnièkom domu su ponudile sopstveni plan stimulativnih ekonomskeih mera koji obuhvata poreske olakšice za srednju klasu.

XS
SM
MD
LG