Linkovi

Grèki premijer u misiji protiv rata u Iraku - 2003-01-08


Grèka je preuzela rotirajuæe predsedništvo Evropske unije 1. ovog meseca. Grèke diplomate navode da je njihova vlada rešena da se založi za gledište Evropske unije da bi Ujedinjene nacije, a ne Sjedinjene Države, trebalo da igraju glavnu ulogu u rešavanju zastoja Ujedinjenih nacija sa Irakom oko navodnog posedovanja oružja masovnog uništenja.

Vladina novinska agencija u Atini navodi izvore ministarstva inostranih poslova prema kojima sve nade za mirno rešenje u Iraku nisu izgubljene, dok æe Papandreu apelovati na zemlje koje poseti da se oglase kako bi rat bio osujeæen. Nije jasno da li èinjenica da æe Papandreu obaviti svoju misiju poèetkom februara nagoveštava da su Grèka ili Evropska unija informisane da æe se Sjedinjene Države uzdržati od vojne akcije pre tog vremena.

Inspektori za naoružanje Ujedinjenih nacija bi trebalo da predaju izveštaj Savetu bezbednosti o svojoj potrazi za oružjem masovnog uništenja u Iraku 27. januara. Veæina diplomata smatra da je taj izveštaj kljuèni elemenat u odredjivanju datuma za eventualni americki napad na Irak.

XS
SM
MD
LG