Linkovi

Polemike u Britaniji oko iraèke krize - 2003-01-08


Do polemike je došlo tokom redovnog termina u kome premijer svake nedelje odgovara na poslanièka pitanja i brani politiku svoje vlade od kritika opozicije. Šef konzervativaca Dankan Smit postavio je pitanje zašto je Blerov kabinet po svemu sudeæi podeljen prema moguæem ratu za razoružavanje iraèkog lidera Sadama Huseina. Razlièiti signali došli su od sekretara za inostrane poslove Džeka Stroa, koji je rekao da ima 60 prema 40 posto moguænosti da do rata sa Irakom ne dodje, dok je sekretar za odbranu Džefri Hun najavio nagomilavanje britanskih snaga u podruèje Persijskog zaliva kako bi se pojaèao pritisak na iraèkog lidera. Dankan Smit optužio je Blerovu vladu da nije dobro pripremljena za slanje britanskih snaga u potencijalni konflikt:

”Ne možete se polovièno pripremiti za rat. Ovo nije prvi put da vlada šalje kontradiktorne signale razlièitim segmentima javnosti, a ministri u kabinetu se sada otvoreno ne slažu. Zato pitam premijera, kako æe da ubedi Britance da je rat neophodan ako ne može u to da ubedi ni sopstveni kabinet?“

Izgleda da je ovo pitanje razgnevilo Blera, koji je pokušavao da umanji znaèaj podele u svom kabinetu. On je rekao da je Britanija spremna za rat i da bi to trebalo da bude oèigledno Dankanu Smitu:

”Obavili smo sve potrebne pripreme. Potpuno je pogrešno reæi da su britanske trupe polupripremljene za bilo kakvu akciju. To je besmislica. Ali to da li æemo imati konflikt ili ne zavisi od okolnosti koje sam izneo. Postoji rezolucija Ujedinjenih nacija. Sadam mora da se povinuje toj rezoluciji, a ako neæe, biæe razoružan silom. To je stav vlade. Mislio sam da je on apsolutno jasan, èak i Dankanu Smitu.“

Bio je to najoštriji sukob do sada izmedju vodeæih britanskih politièara u vezi sa iraèkom krizom. Ali nema znakova nekog dubokog neslaganja medju njima oko potrebe suprotstavljanja Sadamu Huseinu. Umesto toga, debata je bila usredsredjena na to da li Blerova vlada predstavlja ujedinjeni front u hvatanju u koštac sa krizom.

XS
SM
MD
LG