Linkovi

Proslava pravoslavnog Božiæa u Rusiji - 2003-01-07


Sve niže temperature i velika kolièina svežeg snega nisu zaustavili vernike koji su prisustvovali noænoj službi u Sabornim crkvama širom Rusije i u drugim zemljama Komonvelta nezavisnih država pred današnju proslavu pravoslavnog Božiæa. U Moskovskoj Sabornoj crkvi Hrista spasitelja, sa zlatnom kupolom - glavnoj pravoslavnoj crkvi u Rusiji - Patrijarh Aleksej drugi je apelovao na hiljade vernika da otvore svoja srca susedima.

Patrijarh Aleksej je takodje pozdravio poboljšanje odnosa izmedju ruske vlade i pravoslavne crkve i apelovao za dalje jaèanje tih veza. Ruska pravoslavna crkva slavi Božiæ prema Julijanskom kalendaru, a ne Gregorijanskom koji koristi veæina hrisæanskih religija na Zapadu.

Vera - posebno ruska pravoslavna - dobila je novi znaèaj u Rusiji od kolapsa Sovjetskog Saveza 1991. godine i okonèanja decenija ateizma pod pokroviteljstvom države. Predsednik Vladimir Putin, duboki vernik, prisustvovao je službi u jednoj crkvi u Èeljabinsku, u Uralskim planinama, gde provodi odmor u skijanju. Na ruskoj televiziji se moglo videti kako predsednik Putin pali sveæe unutar jedne od hiljada novih crkvi izgradjenih širom Rusije u skorije vreme. Mada je crkva nova, ona je izgradjena u tradicionalnom ruskom stilu, sa sedam pozlaæenih kupola u obliku glavica luka. Mada pravoslavlje dobija na popularnosti, za mnoge Ruse vrhunac prazniène sezone je pravoslavna Nova godina, 13. januara, kada se razmenjuju pokloni i proslavlja sa porodicom i prijateljima.

XS
SM
MD
LG